torsdag 1 februari 2018

Gosset Blanc de Blancs

Visserligen är nyårsfirandet över, men det finns alltid skäl att öppna en flaska champagne.
Gosset är ett av det äldsta vinhusen i Champagne och etablerades 1584. På den tiden gjorde man endast stilla viner men så fort Champagnemetoden uppfanns av de kända munkarna Dom Perignon och Dom Ruinart så började även Gosset producera de ädla bubblorna.
Karaktäristiskt för Gosset är de vackra antika flaskorna som man buteljerar sin Champagne i. Detta är en kvalitetsstämpel och den enda champagne som inte hamnar i dessa buteljer är Brut Excellence som är Gossets standardchampagne.

Gosset är inga stora markägare i Champagne utan arbetar tillsammans med odlare sedan decennier tillbaka.
Familjens ägor består av 12 hektar fördelat mellan byarna Aÿ, Bouzy, Mareuil och Reilly. Det familjen Gosset saknar i volym tar de igen i kvalitet och prestige. 
Gosset använder bara juice från den första pressningen av druvorna och den sker direkt ute i byarna där druvorna handplockas. Sedan fraktas musten i kylda tankar per bil till Gosset. Varje vingård vinifieras för sig och samtliga viner vilar i minst fyra år innan de säljs. Den gamla antika flaskan är bibehållen för att ytterligare lyfta fram den långa traditionen av kvalitet och för att särskilja sig från andra märken i byn.


I doften finns en fin och nästan lite småelegant ton av citrus, gröna äpplen och gula stenfrukter. Det finns också ett tydligt inslag av våt grusgång och stendamm, som förstärkts med lite flinta stenar och unset krita.


I munnen är det den rena friskheten och lite krispiga tonen vi först tar till oss. Det är en lång och ganska så komplex smak av gröna äpplen, citrus, aprikoser, persika, gula plommon, lite rostat bröd och en ansenlig mängd mineraler (främst krita och grus). Eftersmaken är något längre än medel och där kan vi känna lite tropisk frukt och så ett litet bittert grapefruktavslut.
Betyg 4

I beställningssortimentet kostar den 546 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar