tisdag 13 februari 2018

2013 Barolo Bricat, Manzone

Härom veckan testade vi en Barolo från en för oss helt ny producent Manzone. Den tog oss lite med storm och vi var överraskade att den redan nu kändes så tillgänglig.
1925 köpte Giovanni Manzone "Ciabot del Preve" i Montforte d´Alba och började med vintillverkning. 1965 gjorde Giovanni och Stefano Manzone vin under egen etikett.
Familjen har efterhand inköpt ytterligare vingårdslotter bl a på de historiska kullarna "Castelletto" och "Gramolere" så att idag omfattar vingården 8,5 ha. Barnen Mauro och Mirella (båda utbildade vid Oenologi-skolan i Alba) har de senaste decennierna blivit alltmer involverade i familjens vinprojekt. Vingårdarna ligger på 350-500 m över havet. Verksamheten drivs enligt ekologiska principer och är certifierade enligt "The Green Experience".
Den årliga produktionen är runt 50 000 flaskor. I deras portfölj finns ett vitt vin på druvan Rossese Bianco, en Dolcetto, två Barbera, en Langhe Nebbiolo, tre Barolo (Castelletto, Gramolere och Bricat) samt en Barolo Riserva Gramolere. Allt vin produceras på druvor från de egna vingårdarna.

2013 Bricat Barolo
Druvan är Nebbiolo så klart, som skördats under de första 20 dagarna i oktober. Druvorna kommer från de branta och högst belägna sluttningarna på kullen Gramolere, där vinrankorna har en ålder runt 50 år. Vinet har macererats med sina skalrester under 30-40 dagar. Det har fått mogna på 500/700 liters ekfat under  dryga 30 månader. Naturlig jäst har använts. Vinet är ofiltrerat. Cirka 6 500 flaskor görs det av den här Barolon.

Javisst är det en ung Barolo, som säkert kommer att utvecklas en del med åren, men redan nu är den fantastiskt god.

I doften hittar vi röda bär av diverse slag, men också lite mineraler, nötter, kakao, jord och en hyfsat stor mängd torkade rosor.

I munnen återkommer de röda bären: jordgubbar, tranbär och hallon, men i bakgrunden finns det små nyanser av lite mörkare bär såsom blåbär och slånbär. Steniga mineraler, aningens örter, små nypor kakao och lite rosor. Vi noterar också små, små nyanser av rökta charkuterier, mint och unset violer. En ordentlig syra samt tanniner som biter, vilka båda ger vinet en fin och ordentlig ryggrad. De senare märks i första hand då vinet drickes utan mat. Eftersmaken är längre än medel och där får vi mera röda bär, mineraler och lättsamma toner från fatlagringen.
Det finns en lätthet och tillgänglighet som vi verkligen uppskattar. Visst tror vi på att vinet kommer att utvecklas bra de närmaste tre till fem åren, sedan kommer vinet nog att hålla sig så i ytterligare fem till tio år.
Vi gillar verkligen den här Barolon och har därför köpt på oss ytterligare ett par flaskor.
Betyg 4+
Vinet introducerades i början på februari på SB. Priset ligger på 499 kr. Så klart mycket pengar för en flaska vin. Jag har skrivit det förut att på krogen får du inte mycket spännande vin för en femhundring, men här får du en riktigt stor vinupplevelse.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar