onsdag 14 februari 2018

2013 Marapika, Langhe Rosso

Vi behövde något enkelt och inte allt för avancerat vin till en av kvällsmåltiderna i förra veckan. Det fick bli en flaska vin från Piemonte. Ett vin gjort på druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Druvkombinationen andas matvänlighet lång väg. Och visst var det precis vad vi hade tänkt oss.
Enkelt, men inte simpelt. Riktigt gott och perfekt till vår mat.
Producent är Cascina Disa, bakom den står idag Elio Sandri . Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo (Riserva).


Doften präglas av röda bär, jord, lite läder och rosor. Den är mer komplex än så. Vi tycker oss också kunna skönja en lätt liten örtighet, stendamm och grusgång. Ingen stor omvälvande doft utan mer diskret och ändå väldigt tydlig.

Smaken är precis som doften försiktig men ändå tydlig. De röda bären känns som körsbär, hallon och tranbär, men också med en liten mörkare ton i form av björnbär. Örter, blommor (mest rosor) och stenrika mineraler ger vinet en trevlig komplexitet. Bra syra och lite försiktigt bitande tanniner tilltalar oss. Eftersmaken är medellång.

Ett trevligt och gott vardagsvin som vi gärna dricker igen. Priset är endast 119 kr på "Bolaget". Det säljs endast i kollin om 6 fl.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar