torsdag 22 februari 2018

2009 Amarone från Bertarole

Vi har beslutat att titta lite närmare på årgång 2009. Det var ett år då väderförhållandena var gynnsamma i Valpolicella, även om skörden blev något mindre än 2008, så visade vinerna sig hålla en hög kvalitet. Skörden startade lite tidigare än brukligt. Det kom också mycket lovord från producenterna och vinjournalister. På senare tid har det kommit en del signaler att vinerna från 2009 skulle mogna snabbare och redan nu nått sin topp.
Vi får prova igenom våra egna 09:or och göra en egen bedömning. Så här långt har vi provat:
- Titari från Brunelli
- Brigaldara Amarone
- Selezione Antonio Castagnedi
Roccolo Grassi och Speri

Bertarole var en av de första kvalitetsamarone, som vi provade i början på 2000-talet. Vi föll pladask. Bertarole är därmed lite ansvariga för att vi blivit dom amaronenördar vi nu en gång är. Vi har besökt dom vid ett par olika tillfällen. Ett av besöken kan du läsa om  här.


Druvsammansätnningen är 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina.
Vinet har lagrats först på ståltankar i 4-5 månader, därefter ca 30 månader på slavonska ekfat och slutligen 10-12 månader på flaska.


En spännande och mycket angenäm doft, som börjar med jord och läder, men ganska snabbt framträder mörka körsbär,  örter, några nyanser av torkad frukt och kakao.
I munnen är det ett vin som kommit en bit på vägen mot att nå sin fullmognad, men är inte riktigt där än. Ungdomsstadiet har det lämnat bakom sig. Jag är ganska övertygad att den här amaronen kommer att utvecklas ytterligare, men redan nu är det fasligt gott.

Vi får ganska omgående känna smaken av en hel del söta, mörka körsbär, lite blåbär, något svart vinbär och så solmogna björnbär. Vi noterar även lite örter, lite torkad frukt såsom katrinplommon, dadlar, fikon och något enstaka russin. Här finns en trevlig och vital syra. Tanninerna finns där och är väldigt tillmötesgående och smånafsar endast lite försiktigt i gommen. Eftersmaken är definitivt värd några egna ord. Lång på amaronevis med en liten lätt bitterhet från 90 procentig choklad och några krossade körsbärskärnor. Vi får nu också lite mer torkad frukt samt mer av de härliga söta mörka körsbären.
Riktigt bra är vårt omdöme.
Betyg 4+

2009 gjorde Bertarole 3976 flaskor av den här amaronen. Alla flaskor är numrerade och vi drack nr 1272.
Vad jag tyckt om andra årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal: 20012005 och 2007

j

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar