måndag 5 februari 2018

2011 Amarone från Accordini

Accordini är en av de Amaroneproducenter som vi verkligen gillar. Det var också en av de producenter som det var ganska enkelt att plocka in på min Tio-i-Topp-lista. Vi har besökt dom både på egen hand och med Club Amarone och det har alltid blivit stunder att minnas.


Dom gör två olika amarone. Il Fornetto, som är deras prestigeamarone och så Acinatico som är deras standardamarone. Jag har tidigare skrivit om  årgång 2005 och om årgång 2008
Ikväll är det deras amarone Acinatico från 2011, som får göra oss sällskap.

Den är gjord på 75% Corvina, 20% Rondinella och 5% Molinar. Druvorna har fått torka i ca fyra månader. Vinet har fått ligga till sig i ca två år på nya barriquer av fransk ek.

En alldeles underbar Amarone, som ännu inte riktigt nått sin topp. Vi förväntar oss ytterligare utveckling, även om den redan nu är helt underbar.

I doften känns de så typiska mörka körsbären, som tillsammans med örter, lite torkad frukt, sv vinbär och toner från fatlagringen bildar en inbjudan om att vi ska övergå till att dricka.
Vid första lilla klunken känner vi en ganska så kraftfull amarone, som lämnat tonåren och är på väg mot den unga vuxenheten. Här finns både elegans, kraft och komplexitet i smakerna. Det finns en storslagen mörk frukt med söta, mörka körsbär, blåa plommon, lite björnbär och aningens svartavinbär som främsta signum. Efter ett tag dyker det upp en del torkad frukt (mindre russin mer fikon och dadlar) samt lite örter och kryddor och aningens vaniljkola och kakao. Tanninerna smånafsar i munhålan och bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är formidabel med mera mörk frukt, katrinplommon, en ordentlig bit mörk kvalitetschoklad, unset espresso och körsbärskärnor.
Alkoholen på 16% är fullt ut integrerad med frukten. Sagolikt gott redan idag och kommer som sagt växa något ytterligare.

Betyg 5-

Än en gång visar 2011 vilken stor årgång detta är. Du som har 2011:or hemma får rådet öppna en nu och njut. Det är visserligen ingen brådska, som du förstår av texten ovan, men gott är det!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar