torsdag 1 mars 2018

2012 Le Sassine. En Ripasso från Le Ragose.

Det här är en av dom där påbörjade bloggposterna som legat halvfärdiga. Nu äntligen blev det tid att färdigställa den.
Le Sassine är en Ripasso som är helt i min smak. Jag håller den som en av de allra bästa Ripassovinerna. Jag drack den första gången på hösten 2012. Det var då årgång 2007. Det resulterade i den här hyllningenAndra årgångar jag skrivit om är 2010 och 2011.
 Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Här köpte makarna Galli vingården Le Sassine år 1969. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet. De ursprungliga 2,4 ha har nu blivit 19 ha med en årlig produktion om 150 000 flaskor. Sammanlagt finns det runt tolv viner i deras portfölj, däribland fyra amarone och två ripasso.

Le Sassine görs på druvorna Corvina (50%), Rondinella (20%), Corvinone (20%) samt 10% diverse andra druvor såsom Forselina, Negrara, Pelara, Barbera, Oseleta, Croatina och Merlot.
Druvorna pressas tämligen omgående dvs i sep/okt och en första jäsning sker på ståltankar. Vinet lagras på ståltankar fram till jan/feb, då det hälles över skalresterna från amaroneproduktionen. Vinet får nu jäsa en andra gång tillsammans med dessa skalrester. Det får sedan mogna i ett år på ståltankar och slutligen 6 månader på 60 hl stora slavonska ekfat innan det buteljeras.

Det doftar främst av mörka körsbär, men också en mer finstämd ton av svarta vinbär. Bärdoften förstärks av piptobak, våt jord och läder. Inte så jättekraftig, dock väldigt tydlig och framförallt angenäm.

 I munnen utmärks Le Sassine genom att det känns något slankare och aningens stramare än de flesta andra Ripasso, som jag smakat. Dessa egenskaper gör också att det här vinet är en alldeles utmärkt medspelare till en mängd olika maträtter.
Det finns en mörk frukt i form av körsbär och diverse skogsbär som utgör basen. Örter och en liten lätt kryddighet fyller på smakintrycken. Vi kan också känna en del spår av torkad frukt, steniga mineraler och kakao. Genomgående har vinet en härlig friskhet. Avslutet är precis som vi vill ha det med en bitterljuv ton av riktigt mörk choklad och körsbärskärnor.

Betyg 4

Nu är det årgång 2013 som säljs på Systembolaget för 277 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar