måndag 12 mars 2018

2009 Rizzardi

Vi fortsätter vår botanisering bland Amarone-viner från årgången 2009.
Det var ett år då väderförhållandena var gynnsamma i Valpolicella, även om skörden blev något mindre än 2008, så visade vinerna sig hålla en hög kvalitet. Skörden startade lite tidigare än brukligt. Det kom också mycket lovord från producenterna och vinjournalister. På senare tid har det kommit en del signaler att vinerna från 2009 skulle mogna snabbare och redan nu nått sin topp. 
Så här långt har vi provat:
- Titari från Brunelli
- Brigaldara Amarone
- Selezione Antonio Castagnedi
Roccolo Grassi och Speri

1914 förenades de båda adliga släkerna Guerrieri och Rizzardi genom ett giftemål. Släkten Guerrieri hade egendomar i Bardolino och Rizzardi hade förvärvat sina vinmarker i Negrar redan 1649. Det är Villa Rizzardi i Negrar som idag är centrum för deras produktion av Valpolicellaviner med sina 25 ha bl a vingårdslägena Pojega och Calcarole. Dom äger betydligt större vingårdar i Bardolino, Soave och Valadige.
Dom gör två amaraone, dels Calcarole (som jag inte har smakat) samt Villa Rizzardi. Den senare är gjord på druvor som i huvudsak kommer från den 10 ha stora vingården Pojega. Druvblandningen är Corvina (42%), Rondinella (30%), Corvinone (18%) samt Barbera (10%). Druvorna har fått torka i dryga tre månader. Efter jäsningen har vinet fått ligga tills sig i ett år på 2,25 hl ektunnor och sedan ytterligare två år på 25 hl stora ekfat.Det görs drygt 13 000 flaskor av den här amaronen.

Doften är stor och kraftfull med mörka körsbär, lite romrussin, läder, en del torkad frukt och en nätt liten örtighet.

Vid den första klunken kan vi omedelbart notera en intensiv och kraftfull smak av mörka bär: söta körsbär, björnbär, hallon och katrinplommon. Lite örter och en del kryddor finns det också. Ganska gott om torkad frukt (russin, fikon,dadlar). 
Syran ger fortfarande en bra friskhet. Tanninerna är alldeles sammetslena. Eftersmaken är lång och intensiv med mera söta körsbär, torkad frukt (framförallt russin), mörk choklad, aningens vanilj och någon liten ton av espressokaffe. I

Minns jag rätt kom det här vinet på "Bolaget" hösten 2016 och kostade 269 kr. Ett riktigt bra pris för en drickmogen Amarone. Nu på våren 2018 känns det som vinet peakar. Mitt råd till den som har några flaskor kvar är att dricka dom nu och de närmaste två åren. Det här är en bra amarone och så mycket bättre blir den inte.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar