torsdag 15 mars 2018

2010 Charmes de Kirwan

Månadens vin i februari på forumet finewines.se var Charmes de Kirwan. Ni som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.

Vi befinner oss i den södra delen av Médoc i Margaux på den vänstra stranden. Producenten Chateau Kirwan gör två viner. Deras toppvin bär samma namn som egendomen dvs Chateau Kirwan. Deras andra vin är det som vi provar och dricker. Charmes de Kirwan introducerades 1993 och druvorna kommer från deras yngre vinstockar. Druvblandningen är Cabernet Sauvignon (45%), Merlot (30%), Cabernet Franc (15%) och Petit Verdot (10%). Jäsningen sker på ståltankar. Vinet får sedan mogna  16 månader på ekfat från Allier, varav 15% var nya.

Färgen är mörk rubinröd med några lilaaktiga stråk.
Ingen stor och svulstig doft, men ändå tydlig. Vi noterar lite våt jord, läder, nyvässad blyertspenna och framförallt en hyfsat stor mörk frukt, men också lite gröna toner. I bakgrunden lite cederträ och aningens stall.
I munnen känns vinet till en början lite slutet och vill liksom inte släppa till ordentligt. Dock kan vi efter ett tag notera en sval, mörk frukt i form av körsbär, blåbär, lite svarta vinbär och blåa plommon. Ett tydligt inslag av örter finns där.

Syran ger vinet en fräsch och bra friskhet. Tanninerna  nafsar runt i munhålan på ett förtjänstfullt sätt.
Eftersmaken är medellång och förutom frukten och örterna dyker det nu upp lite lakrits, choklad, eneträ och unset espresso.

Helhetsintrycket blir att detta är ett ungt och aningens tunt vin, som det finns lite utveckling i. Ändå blir känslan, som så ofta då vi dricker vin från Bordeaux, en liten besvikelse. Visst borde en fått mer för 299 kr, som det ju kostar på "Bolaget". Något återköp blir det inte!
Betyg 3++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar