söndag 18 mars 2018

2013 Settevigne Tintilia del Molise

Vintankar är ju en hängiven Italien-fan när det kommer till mat och vin. Finns det något annat land med så många olika druvor? Varje liten region har ju sina egna druvor. Detta gör det ju väldigt intressant att botanisera bland små distrikt och udda druvor, vilket leder till nya erfarenheter.
I slutet på förra året lanserade importören Vino Conoscenza två viner gjort på druvan Tintilia. En druva Vintankar aldrig hört talas om och än mindre smakat på den druvan. Så klart måste de enda två viner som finns på SB gjorda på denna druva inhandlas.
Tintilia är en druva som var bortglömd, men som fått en renässans de senaste decennierna. Ja så mycket att Tintilia del Molise blivit en egen DOC sedan 2011. Geografiskt befinner vi oss några mil nordost om Neapel, inklämd mellan Abruzzo i norr och Apulien i söder
Producent till Settevigne är Claudio Cipressi vars vingård ligger strax utanför byn San Felice del Moise i provinsen Campobasso. Vingården ligger högt och har en fin utsikt mot Adriatiska havet, men också en bedårande vy över de omgivande kullarna. 16 ha vinmarker förfogar dom över. Odlingarna bedrivs enligt ekologiska principer och är från 2014 också certiferade som detta.

Settevigne är gjort på sju olika kloner av Tintilia från sju olika vingårdslägen. Druvorna vinifieras var för sig. 10-12 dagars maceration. 24 månaders åldrande på på rostfria stålfat, varpå de blandas  och buteljeras.

Färgen går i en granatäppelröd ton.

Doften är ganska så intensiv med inslag av läder, piptobak, lite nyöppnad planteringsjord, rosor, kryddor och mörkröda bär. Visst är det en ganska så komplex doft och visst väcker den lusten att övergå till att smaka på det.


I munnen känns vinet hyfsat slankt, fast ändå med en bra stoppning. Här finns både röda och mörka bär: syrliga körsbär, björnbär, blåbär, hallon, tranbär och plommon. Lite kryddor och steniga mineraler kan vi också notera. Bra syra och behagfulla tanniner. Eftersmaken är något längre än medel och här återkommer de syrliga körsbären, men nu förstärkta med lakrits, svartpeppar och någon droppe espressokaffe.
Ett härligt friskt vin. Ganska så lättdrucket.
Alkoholen (14,5%) är fullt och helt infångad och integrerad i frukten.

En väldigt trevlig bekantskap, som jag gärna dricker igen. Påfyllning blir det också. Det är alltid lika roligt att kunna bjuda sin vänner på vin gjord på en druva de aldrig hört talas.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" är 299 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar