söndag 11 mars 2018

2013 Spätburgunder Ölberg "Hart" från Dr von Bassermann-Jordan

På hösten 2016 besökte jag några tyska vinproducenter i Pfalz. Det var den svenske importören Rudolf Good Life som arrangerade resan. En av de producenter vi besökte var Dr. von Bassermann-Jordan. En fantastisk provning fick vi vara med om, vilket resulterade i det här blogginlägget.
Ett av dom vinerna som imponerade på mig var en Spätburgunder från 2013 med beteckningen Ölberg "Hart". Det kändes ganska givet att den skulle få följa med hem. Häromveckan drog vi korken ur en av dess flaskor.
Detta är ett ekologiskt vin från vingårdslotten "Hart". Det har fått tillbringa nästan arton månader på franska ekfat innan det tappades på flaska.

En riktigt bra Spätburgunder med en underbar pinot-frukt på näsan. Visserligen en tämligen återhållsam doft, men ändå pinot-typisk. Här finns också tydliga örter och kryddor i doften. Vi noterar även lite mineraler i form av grusgång, skolkrita och stendamm.

I munnen är det slankt och friskt med smaker av hallon, körsbär och lite tranbär, men även något litet inslag av mörkare bär kan noteras. En fin kryddighet förstärker intrycken. Visst känns det att det tillbringat en tid på ekfat, men ingen övertydlighet utan snarare utgör den där tonen ett trevligt och pikant inslag. Fjäderlätta tanniner bjuder ett lättsamt motstånd. Syran ger friskhet och indikerar att det fortfarande är ungt.
Eftersmaken är något längre än medel och den härliga pinot-frukten återkommer. I avslutet en mycket försiktig ton av bittermandel.
Vi borde handlat fler flaskor!
Betyg 4
o

j

b
v


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar