fredag 23 mars 2018

2013 Albareda, Sforzato di Valltelina

Producenten Mamete Prevostini håller till i Valtellina-dalen i Lombardiet. Den ligger som en sista utpost mot Schweiz inte långt från Comosjön. Antalet producenter är få, vilket inte är konstigt med tanke på hur komplicerat det är att producera vin med branta sluttningar och terrasseringar. Floden Adda rinner genom dalen och längs bergssluttningarna har det odlats vindruvor sedan antiken.
I Valtellina är det nästan uteslutande Nebbiolo som gäller. Här kallas den Chiavennasca. 
Här, i ett svalare klimat jämfört med det i Piemonte, ger druvan fruktigare viner som i sin struktur påminner om Pinot Noir. 


Familjen Prevostini har tillverkat vin sedan mitten på 1940-talet, men redan i början på 1900-talet slog sig familjen ner här och ägnade sig åt "Agriturismo": frukt och grönsaksodlingar, tillverkade charkuterier, restaurangverksamhet och vinodlingar så klart.
Idag består deras vinproduktion av 14 olika viner varav 10 är röda viner gjorda på Nebbiolo. Två av dessa viner görs på torkade nebbiolodruvor och får då beteckningen Sforzato di Valtellina. Dom gör ett rosévin på Nebbiolo samt tre vita viner.

Albareda är gjort på Nebbiolodruvor som plockats från deras vingårdar i Grumello och Sassella belägna på 350-500 m ö h.
Druvorna torkas i cirka 100 dagar varpå de pressas. Maceration i ca 20 dagar. Vinet har fått mogna i 20 månader på stora ekfat.

Doften börjar lite försiktigt med en fin samling ljusröda bär, men efter en stund i glasen vecklar det ut sig en kraftigare arom. Fortfarande dominerad av de röda bären, men nu förstärkt med diverse örter och kryddor, någon liten ton av läder samt ett stort fång rosor med någon enstaka viol instucken. Friskhet, svalhet och ungdomlighet!


I munnen kan vi omgående känna några typiska nebbiolomarkörer som körsbär, hallon, rosor och nypon. Visst finns här en del kraft samtidigt som vinet känns både runt och fylligt. Örter, kryddor, steniga mineraler och ännu fler röda bär (smultron, tranbär) vecklar ut sig efterhand. En bra syra med friskhet balanserar upp den sötma som framträder tack vare "appassimentometoden". Tanninerna finns där och nafsar runt i gommen, men på det där behagfulla sättet som vi uppskattar.
Eftersmaken är lång och här får de röda bären sällskap av en del torkad frukt, lakrits, kakao, aningens vanilj och mera rosor.
Väldigt gott idag, men vinet är ännu bara i sin linda och kommer utvecklas strålande de närmaste åren.
Betyg 4+

Priset på Systembolaget är 499 kr. Vinet finns i beställningssortimentet.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar