torsdag 22 mars 2018

2016 Ruché Laccento från Montalbera

Ruché är en röd druva som odlas i Piemonte, där det finns en liten produktion på totalt cirka 40 hektar kring Monferrato och sex andra byar.
Det är en druva som är svårt att förhålla sig neutral till. Antingen älskar man den som Vintankar gör eller så gillar man den inte alls. Vi har under årens lopp provat Ruché från tre olika producenter: Luca Ferraris årgång 2012, Cascina Tavijns Ruché har varit lite av en favorit med årgångarna 201020122013 och 2014 och så klart Laccento 2011 och 2013

Vingården Montalbera ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato.
Husets prestigevin, som heter Ruché Laccento, produceras på husets bästa fält i perfekt söderläge 280 meter över havet. 5% av druvorna genomgår en appassimento och övriga 95% skördas sent, dvs något övermogna.


Jag kan direkt fastslå att 2016 är den bästa årgången jag druckit av Laccento. Den är helt enkelt enastående god!!

En väldigt trevlig och stor doft vecklar tämligen omgående ut sig, där diverse röda bär tillsammans med en stor bukett röda rosor bär upp doftintrycken. Och visst finns där några instick av kryddor också. Det går att njuta av doften länge......


I munnen får vi en väl utvecklad och ganska så intensiv fruktsmak. I första hand ett knippe röda bär som körsbär, hallon, smultron och jordgubbar. Här finns också lite mörkare inslag från björnbär, blåbär samt någon liten, liten ton av svarta vinbär. Örter och några kryddor kan vi också känna. Någon liten nyans av grusiga mineraler finns där i bakgrunden liksom florala toner av rosor och violer. Bra friskhet genom en finstämd syra. Även om vinet känns mjukt så finns här små nätta tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd och krafsar runt i gommen.
Eftersmaken är lång med återkommande röda bär, örter, rosor och violer, men också med en liten bitterhet från kaffe, choklad, körsbärskärnor. Just den där lilla bitterheten är väldigt läcker och tilltalar verkligen oss.
Ja ni hör hur det låter. Detta är gott. Absolut den bästa Laccento vi druckit. Druvan Ruché visar sin verkliga kapacitet.
Betyg 4+
På "Bolaget" är priset 240 kr. Den är verkligen värd detta. Har du aldrig druckit vin på druvan Ruché, så får du rådet att köpa en flaska och testa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar