söndag 4 mars 2018

Sp 68 Rosso och Siccagno. Två viner från Arianna Occhipinti.

I fredags lanserades den senaste årgången (2016) av Arianna Occhipintis SP68 Rosso på Systembolaget. Det är ett vin vi gillar liksom de flesta andra viner som kommer från Arianna Ochipinti. Fast hennes Frappato är det vinet som vi håller högst.

Producenten Arianna Occhipinit håller till på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Hon förfogar över 10 ha vingårdar och 15 ha olivodlingar. Allt odlas enligt ekologiska principer. 
SP68 Rosso är gjort på druvorna Nero d´avola (30%) och Frappato (70%). Vinet har fått 6 månader på cementtankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Du som vill veta mer om producenten och hennes viner kan klicka in på hennes hemsida.

Jag har tidigare skrivit om årgångarna 2012 och 2014. Klickar du på årtalet så får du mina tankar.

Doften är präglad av röda bär, lite läder, finmalda kryddor och något som får mig att tänka på barndomens knallpulverpistoler.
Ett friskt och ganska slankt vin med härliga smaker av röda bär: jordgubbar, hallon och körsbär. Inslaget av örter är påtagligt. Steniga mineraler, och en liten lätt rökighet kan noteras i eftersmaken. En bra syra som vi förknippar med lingon och tranbär. Smånafsande tanniner bjuder ett litet motstånd. Det här är charmigt. Det här är lättdrucket och framförallt väldigt gott.
Betyg 4
Jag betalade runt 140 DKK   i Köpenhamn hos Cibi e Vini.
På "Bolaget" är priset 179 kr för årgång 2016. Nu har jag inte druckit just den årgången ännu, men alla signaler tyder på att den är lika bra som tidigare årgångar. Så då fyller vi på!
2014 Siccagno
Vinet är uteslutande gjort på druvan Nero D´Avola som kommer från vinstockar som är runt 35 år gamla och från en vingård som ligger 280 m över havet. Vinet har fått spontjäsa. 30 dagars maceration. Det har fått ligga till sig i 22 månader på 25 hl stora fat av slavonsk ek. Ofiltrerat.

Jag drack det här vinet för första gången för cirka 18 månader sedan och utnämnde det då till den bästa Nero D´Avolan jag någonsin druckit. Det omdömet står sig även efter denna flaskan.

Doften präglas av lite mörkare toner. Här finns höstlöv, kompostjord och lite läder, men framförallt en härlig mörk frukt. Ett diskret arom av krossad flintasten  kan vi också känna.

I munnen är det ett mellanfylligt vin med en fin bärkompott på körsbär, vinbär, hallon och blåa plommon. En trevlig syra ger friskhet. Tanninerna finns där, men är av det mer beskedliga slaget och småkrafsar endast lite försiktigt i munhålan. Eftersmaken är medellång och här får frukten sällskap av lite örter, några kryddor och aningens lakrits. I avslutet finns ett tydligt inslag av steniga mineraler och unset rökighet. Vi gillar det här vinet och kommer att fylla på vid första bästa tillfälle.
Betyg 4+

Vår flaska är köpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini. Vi betalade 225 DKK.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar