fredag 9 mars 2018

Chianti, Amarone och Recioto

Våra vänner Stig och Annki besökte oss  för 14 dagar sedan. Det blev en rundvandring på Näsbokrok. Vi lyckades hitta några klippor att gömma oss bakom och inta en fika. Lite frusna var vi allt när vi kom hem, men braskaminen fick fart på värmen. Så småningom blev det dags för mat.

Kvällen började med champagne och en flaska vitt vin på druvan Godello.Vad vi tyckte om dom vinerna skrev jag om här.

Vi fortsatte sedan med en Chianti till vildsvinsköttet, en amarone till osten och recioto till chokladdesserten. Tre fantastiska viner, som var och en var perfekt till den mat dom ackompanjerade.

2009 Chianti Classico Riserva
Producent är Castello Monsanto.
Druvorna till detta vin kommer från en blandning av olika vingårdar belägna på kullarna strax ovanför Poggibonsi, på mellan 260 och 310 meters höjd. Den slutliga blandningen består av 90% Sangiovese, 5% Canaiolo och 5% Colorino. Det produceras ca 70.000 flaskor av detta vin varje år. Druvorna plockas för hand och sorteras. Jäsningen sker under 20 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Därefter flyttas vinet till begagnade barriquer (använda 2 och 3 år)  där det spenderar 18 månader. Efter buteljering får vinet vila ytterligare 3 månader innan det släpps på 
marknaden.
 
I doften är det friska körsbär, hallon och svartavinbärsblad, som vi först av allt noterar. Efterhand tillkommer lite örter och kryddor liksom mineraler av typen stendamm, grusgång och järnrör.
I munnen återkommer de friska, lite ljusare körsbären i sällskap med någon liten ton av skogshallon. Ett ganska så komplext vin, där vi även känner nypon, örter, kryddor, svart te, någon bloddroppe och diskreta violer i bakgrunden. Syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna är behagfulla och krafsar runt i munhålan lite försiktigt. Eftersmaken är medellång och där får frukten och örterna sällskap av kakao och lakrits.
En riktigt trevlig och god Chianti.
Betyg 4
Runt 200 kr kostade vinet på "Bolaget", då vi köpte det för några år sedan. Just nu är det rapporterat som slutsålt.


2006 Amarone Il Fornetto från Stefano Accordini.
Stefano Accordini är en producent som ni som följer bloggen vet att Vintankar håller väldigt högt. Vi har besökt dom ett flertal gånger och alltid blivit väldigt väl mottagna. Vi kan verkligen rekommendera ett besök.
Il Fornetto är Accordinis prestigeamarone.

Vingården Fornetto ligger lite drygt 200 m över havet i utkanten av Negrar.
Vinet görs på 75% Corvina Veronese och 25% Corvinone. Druvorna skördades sista veckan i september och får sedan ligga och torka i 140 dagar. Vinet har fått ligga till sig runt 36 månader på nya fat av fransk ek från Allier och Never. Slutligen har vinet fått ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Låt mig omedelbart fastslå att detta är en enastående Amarone. Helt magisk och därmed ett sant nöje att få bjuda sina vänner på.
Kanske inte den doftbomb som ofta förknippas med Il Fornetto, men visst tusan är det en stor och tilltalande doft med mörk frukt, lite läder, tobak, torkad frukt, några örter och mineraler. I bakgrunden någon lite hint om blommor. Ljuvlig!!
I munnen känns vinet fortfarande ganska så ungt med en bra friskhet. Omöjligt att tro att denna är 12 år gammal.
Här finns en frukt som får mig att gå fullständigt i spinn med sina söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, några hallon och blåbär samt någon droppe svartvinbärsaft. Bakom den friska frukten dyker det upp torkad frukt, örter och kakao. Årgång 2006 överraskar med att det finns en liten stramhet, vilket gör att den i mina ögon växer ytterligare.
Eftersmaken är formidabel med underbara söta körsbär, fikon, dadlar, lite russin, katrinplommon, söt lakrits och mörk choklad. Så lång är eftersmaken att den känns i en evighet.
En amaroneälskares dröm!
Betyg 5
Du som har flaskor hemma behöver inte ha bråttom. Den kommer att hålla i många år till. Men den är så bra  nu att ytterligare utveckling känns nästan omöjlig. En flaska har vi kvar. Kärt bekymmer att planera in när den ska drickas.

2005 Pal Sun. Recioto från Villa Monteleone.
Den är gjord på Corvina, Corvinone och Rondinella. De exakta proportionerna har jag inte kunnat få fram. Druvorna är plockade i början på oktober och har sedan fått ligga och torka fram till mars någon gång. Vinet har fått mogna på franska ekfat i 36 månader.

I ett alldeles strålande skick just nu. Jag var lite osäker på om den fortfarande höll den friskhet, som jag tycker präglar Villa Monteleones Recioto. Och visst gör den det. Känslan är att den kommer att hålla i flera år till.

Den har en stor och fin doft av mörka körsbär, åtskilligt av torkade frukter, lite örter, nypon och kakao.

Smaken domineras av söta, mörka körsbär och torkad frukt, men i finstämda proportioner kan vi känna örter, plommon, någon mandel och aningens viol. I eftersmaken är det återigen de söta körsbären fast nu tillsammans med bitterljuv mörk choklad och några krossade körsbärskärnor, som bildar ett läckert avslut.

Visst är det här ett sött vin, men det har också en friskhet som gör att det aldrig blir kladdigt. Vi dricker det här med stor förtjusning till kvällens chokladdessert.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar