onsdag 7 mars 2018

2012 Siri d´Jermu, Dogliani Superiore från Pecchenino

När det enkla duger gott. Dolcetto. En underskattad druva, som jag verkligen kommit att uppskatta. Jag återkommer till den med jämna mellanrum, då den ofta går så väl ihop med den svenska husmanskosten.

Producent är Pecchenino. Företaget grundades i slutet av 1800-talet. Vineriet har sedan starten varit familjeägt. I början av 1900-talet var det farfar Attilio som drev gården, som då omfattade 8 ha. Sedan 1987 drivs vineriet av barnbarnen Orlando och Attilio och har nu utökats till 25 ha. 23,5 av dessa ligger i Dogliani och 1,5 ha i Monteforte d`Alba. 
Dogliani är en kommun som ligger ca sex mil sydost om Turin och 3,5 mil nordost om Cuneo. Området är i första hand känd för Dolcettovinet. Det finns dokument som går tillbaks till år 1432, där vinet omnämns. Peccheninos vingårdar är planterade med Dolcetto till 70% och de resterande 30 procenten är planterade med Barbera, Nebbiolo, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Druvorna till det här vinet kommer från en vingård på dryga 400 meters höjd. Vinstockarna är runt 25 år gamla. Macerationen har ägt rum i 15 dagar och detta tillsammans med skalen. Vinet har sedan legat i tolv månader på ekfat.

Vad jag tyckt om tidigare årgångar kan du läsa om du klickar på årtalet: 2010, 2012 och 2013.

I doften kan vi känna en del röda bär, men också något litet instick från blåbär. Lite örter, grus och stendamm finns det också. Frisk i hela sin framtoning.

I munnen slås vi av den härliga friskheten. Vinet känns både slankt och lite småstramt, men det är den friska frukten som vi faller för. Här finns syrliga körsbär, tranbär, lingon och blåbär. Örter och kryddor kan vi också notera. Bra syra och väluppfostrade tanniner gör det här så lämpligt till diverse olika maträtter. Pasta, pizza och inte minst svensk husmanskost. Eftersmaken är av medellängd. och där samsas den härliga frukten med steniga mineraler, lite, lite nypon och unset torkade rosor.
Ni förstår att efter en sådan här beskrivning så kan vi inte annat än göra tummen upp.

Betyg 4

Nu är det årgång 2015 som finns i Systembolagets beställningssortiment för 189 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar