fredag 2 mars 2018

2009 Vaio

Vi fortsätter vår botanisering bland Amarone-viner från årgången 2009.
Det var ett år då väderförhållandena var gynnsamma i Valpolicella, även om skörden blev något mindre än 2008, så visade vinerna sig hålla en hög kvalitet. Skörden startade lite tidigare än brukligt. Det kom också mycket lovord från producenterna och vinjournalister. På senare tid har det kommit en del signaler att vinerna från 2009 skulle mogna snabbare och redan nu nått sin topp. 
Så här långt har vi provat:
- Titari från Brunelli
- Brigaldara Amarone
- Selezione Antonio Castagnedi
Roccolo Grassi och Speri
Bertarole
Vaio Armaron är en av våra absoluta favoriter. Vi köper några flaskor så fort en ny årgång lanseras.
Klickar du på respektive årtal så får du mina tankar: 1993199720032004200520062007,  20082009 och 2011Noteras ska att det 2010 inte gjordes någon Vaio.

Druvmixen verkar vara densamma som tidigare år dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Den klassiska blandningen och med en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ.
Druvorna växer på vingårdar belägna på Serego Alighieris ägor i den lilla byn Gargagnago (några mil rakt västerut från Verona).

Jag kan inte annat än imponeras av Vaio Armaron, som år efter år levererar sagolika vinupplevelser. 2009 är inget undantag. Det är ett år sedan vi senast drack 2009. Minst lika bra nu som då. Ja frågan är om den inte mognat något lite ytterligare. Vaio har också den egenskapen att den växer och blir bättre ju längre den lagras. Den kräver rejäl luftning (3-4 timmar) som ung. Den här flaskan fick två timmar i karaff och det blev starten på en ljuvlig vinresa den här kvällen.

Vi möts av en stor, elegant och nyansrik doft, där den mörka frukten spelar huvudrollen och är väl assisterad av örter, torkad frukt, kakao, aningens vanilj och unset hemkokt kolasås.

För ett år sedan skrev jag att den kändes ung. Nu är den på väg att lämna det riktigt ungdomliga stadiet, men har fortfarande en bra bit kvar till att vara mogen.

I munnen är det en frisk palett av mörk frukt som möter oss:
friska, söta, mörka körsbär fångar omgående vår uppmärksamhet.Strax därpå kan vi känna björnbär, blåbär, något enstaka svarta vinbär samt blåa plommon. Efterhand tillstöter några nypor örter och kryddor, kakao, katrinplommon, aningens russin och fikon. Eftersmaken är en enda stor njutning. Lång och utdragen med mera söta, mörka körsbär, lite tydligare russinton och så det där magiska bitterljuva avslutet med 80-procentig kvalitetschoklad och krossade körsbärskärnor. Rakt igenom en stor friskhet.
En amarone av allra yppersta klass. Och ändå tror jag den kan utvecklas något ytterligare.
Betyg 5-
På Systembolaget är det årgång 2011 som gäller till priset av 399 kr. Den ska finnas tillgänglig i 52 butiker. Har inte din butik den, så prata med personalen och be dom ta hem den eller beställ på nätet.
Den behöver bortåt 3-4 timmar i karaff för att komma till sin rätt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar