fredag 30 mars 2018

2009 Casa Vecie, Brigaldara

Vi fortsätter vår botanisering bland Amarone-viner från årgången 2009.
Det var ett år då väderförhållandena var gynnsamma i Valpolicella, även om skörden blev något mindre än 2008, så visade vinerna sig hålla en hög kvalitet. Skörden startade lite tidigare än brukligt. Det kom också mycket lovord från producenterna och vinjournalister. På senare tid har det kommit en del signaler att vinerna från 2009 skulle mogna snabbare och redan nu nått sin topp. 
Så här långt har vi provat:
- Titari från Brunelli
- Brigaldara Amarone
- Selezione Antonio Castagnedi
Roccolo Grassi och Speri

Om producenten Brigaldara (hämtat från Winemarket Nordics hemsida):
I den lilla byn San Floriano i Maranodalen ligger Brigaldara. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte” som arbetar för att bevara kvaliteten i amaroneproduktionen i regionen. Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meter.
Vinet är gjort på druvorna Corvinone 40%, Corvina 30%, Rondinella 15% samt 15% övriga druvor bl a Molinara. Dessa kommer från vingården Case Vecie, som ligger i närheten av Grezzana i Valpantenadalen ca 6 mil norr om Verona. Den här vingården ligger runt 400 m över havet, vilket gör att druvorna växer långsammare, vilket leder till att de ger ett djupare och något sötare vin.
Druvorna har fått torka i ett par månader. Vinet har fått vila upp sig i 24 månader på barriquer och ytterligare 12 månader på 24 hl franska ekfat.
En stor och varm omfamning får vi då korken dras ur den här flaskan. Det finns massor med mörka körsbär, torkad frukt, kryddor och toner från fatlagringen i den ljuvliga doften.

Vid den första lilla klunken fylls hela munhålan av en stor och kraftig smak som domineras av söta, mörka körsbär och mogna björnbär. En tämligen komplex smakpalett möter oss. Här finns gott om torkad frukt i form av fikon, dadlar, russin och katrinplommon. Stora nypor medelhavsörter och kryddor. En finstämd syra håller uppe friskheten. Små, nätta tanniner krafsar runt lite försiktigt i gommen. Eftersmaken är formidabel med läckra körsbär, torkad frukt och bitterljuv choklad.
En amarone som så sakteliga närmar sig sin peak, men riktigt där är den ännu inte.
Vi har en flaska kvar den tar vi nästa år, då vinet fyller tio år.
Betyg 4++

På "Bolaget" är det årgång 2012 av Casa Vecie som finns tillgängligt för 449 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar