söndag 1 april 2018

2006 Calcarole, Guerrieri Rizzardi

Så var det då dags för vår första flaska Calcarole. Av någon anledning har det blivit så att vi missat denna, medan vi druckit syskonamaronen Villa Rizzardi åtskilliga gånger. Vi har skrivit om årgång 2005 och om årgång 2009.
1914 förenades de båda adliga släkerna Guerrieri och Rizzardi genom ett giftemål. Släkten Guerrieri hade egendomar i Bardolino och Rizzardi hade förvärvat sina vinmarker i Negrar redan 1649. Det är Villa Rizzardi i Negrar som idag är centrum för deras produktion av Valpolicellaviner med sina 25 ha bl a vingårdslägena Pojega och Calcarole. Dom äger betydligt större vingårdar i Bardolino, Soave och Valadige.

Druvblandningen är Corvina (70%), Rondinella (20%) och Barbera (10%). Druvorna kommer från en och samma vingård, som också givit namnet åt den här Amaronen Calcarole. Den är belägen på en brant sluttning intill deras egendom i Negrar. Druvorna har fått torka i drygt tre månader innan de pressas. Vinet har sedan först fått mogna i dryga året på 5 hl stora ekfat innan det pumpas över till 25 hl ekfat, där det får ligga i ytterligare två år innan de buteljeras.
En stor och mäktig doft av framförallt  mörka bär, läder och torkad frukt. En riktig doftamarone där det förutom det ovan nämnda också efterhand dyker upp finstämda nyanser av örter, tobak, vanilj, viol, angens lakrits och körsbär i sprit.

I munnen är det en mjukt och ganska frisk amarone med komplexa smaker vi får ta del av. Det börjar med en maffig mörk fruktkompott (körsbär, björnbär, sv vinbär, hallon, plommon), som efter en stund får sällskap med små nypor örter och kryddor, russin, dadlar, katrinplommon samt toner av vanilj, kola, kakao och lakrits. Syran finns där och skänker friskhet. Ytterst mjuka och lena tanniner bjuder ett mycket försiktigt motstånd. Eftersmaken är riktigt lång med ett trevligt avslut med en ganska stor fruktsötma parad med bitterljuv mörk choklad.
En amarone bra nära sin topp och gissningsvis håller den sig där ytterligare några år till.

Ett fotbollsvin eller ett kontemplations vin om man så vill. Den avslutande fruktsötman och komplexa smaken gör det svårt att kombinera med mat. Några hårdostar fungerar däremot perfekt.
Betyg 4++

Du som vill prova en maffig, komplex och fullt mogen amarone hittar den i "Bolagets" beställningssortiment för 559 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar