måndag 2 april 2018

2012 Cuvée Benjamin från Bernard Hatté & Fils

Vi inledde påsken med att på Skärtorsdagen dra korken ur en champagne från 2012. På sina håll har det ryktas om att 2012 ska vara nästa stora årgång efter den formidabla 2008. Efter att druckit den här champagnen säger vi inte emot.
Vi blev väldigt förtjusta i Bernard Hattés Special Club årgång 2004, som vi hyllat i ett flertal inlägg bl a här. 2008 lämnade dom samarbetet i Special Club. Motsvarande champagne har idag etiketten Cuvée Benjamin.
Bernard Hatté&Fils har sin huvudsakliga verksamhet förlagd till byn Verzenay, som är en av 17 byar som har klassningen Grand Cru. 1952 började Louis Hatté, efter en lång karriär hos Roederer, att producera Champagne under eget namn. Fram till dess hade druvorna sålts till de stora champagnehusen. Sonen Bernard börjar jobba i familjeföretaget 1954. 1986 lämnas stafettpinnen vidare till Bernards son Christophe. Idag är det nästa generation genom systrarna Alexandra och Amandine som för traditionen vidare. Deras portfölj består av sex olika cuvéer.

Cuvée Benjamin
Det är den här som tidigare såldes som Special Club. Den är gjord på 50/50 av Chardonnay och Pinot Noir.

En mycket frisk och trevlig doft med citrus, mogna gula äpplen, skolkrita, stendamm, aningens brödaktig ton och några enstaka röda bär. Ingen doftbomb, men ändå väldigt tydlig aromer.
Det ska sägas med en gång att den här är väldigt god. Minst lika god som då den ingick i Special Club samarbetet.
Visst känns det att det är en ung champagne med en stor friskhet. Ändå känns den väldigt tillgänglig redan nu. Samtidigt kommer den med all säkerhet att utvecklas en hel del. Kan synas lite motsägelsefullt, men det är så jag känner.
Smaken är ganska fyllig och komplex. Det börjar med gulröda äpplen och lite röda citrusfrukter för att efter en stund fyllas på med en stor portion mineraler (typ snäckskal), mariekex, någon ört och unset blommighet. En stor och magnifik syra som drar mot nästan-mogna coxpomona äpplen. Eftersmaken något längre än medel och bjuder på mera äpplen, nu mer röda, snäckskal, några små nypor kryddor, någon exotisk frukt och ett läckert avslut i form av blodgrape.
Betyg 4+

Min flaska är köpt från Systembolagets beställningssortiment för 310 kr. Ett riktigt bra pris för en enastående champagne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar