tisdag 10 april 2018

2010 Montessu, Isola dei Nuraghi på Sardinien.


Producent är Agricola Punica, som startades 2002. Det är ett projekt, som har stark anknytning till Sassicaia. Delägare är Tenuta San Guidos VD, Sebastiano Rosa, och det lokala kooperativa vineriet Cantina Santadi på Sardinien. Dessa äger 40 procent vardera. Mindre andelar har också Tenuta San Guido (10%), Antonelli Pilloni, som är styrelseordförande i Santadi (5%) och Giacomo Tachis, som i decennier varit Sassicaias vinmakare. Egendomarna ligger på den sydligaste delen av Sardinien.
För närvarande gör dom två röda viner Barrua och Montessu samt ett vitt vin Samas (vermentino och chardonnay)


Montessu är gjort på druvorna: 60% Carignan och en blandning av lika delar av Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, och Merlot.
Vinet har jäst 12-14 dagar i 25-28 grader i tankar av rostfritt stål. Efter den malolaktiska jäsningen flyttas vinet till små, franska, begagnade (en gång) ekfat för att få mogna i 15 månader innan det buteljeras.

Doften är hyfsat stor och varm med mörka bär som främsta signum, men visst lite örter, pinjeträd, viol, några kryddor kan vi också känna. En doft som för tankarna till
varma cykeldagar i Provence.

Smaken domineras till en början av de mörka bären: björnbär blåbär och någon touch av svarta vinbär, men det finns också nyanser av lite rödare bär i form av skogshallon. En örtsamling blir också tydlig tämligen fort. Det finns en ton av granskott, pinjekvist med unset kåda i bakgrunden. Eftersmaken är medellång med väldigt mycket lakrits i avslutet. Vi kan också ana oss till någon liten ton av rosor/violer. Vinet har fortfarande en bra syra medans tanninerna slipats ned och rundats av ordentligt sedan vi senast drack det här vinet för ett par år sedan.
Inget stort vin, men ändå ett riktigt hyfsat matvin.
Betyg 3++

På Systembolaget är det årgång 2015 som gäller till priset 139 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar