fredag 6 april 2018

Il Roncal. En producent i Friuli.

För en tid sedan inhandlade Vintankar sju olika viner från producenten Il Roncal. Jag träffade den svenske importören Anders Karlsson från Hydmar AB och ägarinnan Martina Moreale på en provning i Köpenhamn 2014. Det var på en provning av viner från Friuli-Venezia Giulia. Geografiskt befinner vi oss i den nordöstra delen av Italien. I söder Adriatiska havet, i öster Slovenien och i norr Österrike.

Il Roncal är en egendom på 20 ha, som ligger med terrasserade vingårdar på Colle Montebello någon km från den medeltida staden Cividale del Friuli (UNESCO världsarv) och runt 5 km från den Slovenska gränsen. Martina Moreale fortsätter det projekt som maken Roberto startade 1986. I deras portfölj finns 6 röda viner, 5 vita, 2 söta och 3 moussernde. Grappa och olivolja finns också i sortimentet. Dom odlar internationella druvor som Merlot, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc och Pinot Grigio, men också de typiska för Friuli som Schioppettino, Refosco, Pignolo, Friulano, Ribolla Gialla och Picolit.
Det bedrivs också en viss Agroturism på gården med möjligheter till övernattning och mat.
Sedan något år tillbaks ingår importören Hydmar i samarbetet Göteborgs Vinhus, vilket bl a har inneburit att det idag går att köpa enstaka flaskor till vilket Systembolag som helst.

2015 Sauvignon
Vinet är gjort på sent skördade Sauvignon Blanc druvor, som avstjälkats innan de pressas. Druvskalen separeras från musten innan vinet får jäsa på ståltankar. Vinet får tillbringa en kortare tid på dessa ståltankar innan det buteljeras.
Färgen går i en halmgul nyans med skira små gröna stråk.
Doften är stor, men är inte i närheten av att bli överaromatisk.
Vi noterar krusbär, nässlor, nyklippt gräs, stendamm och aningens citrus.
Smaken är frisk och lite kittlande. Här finns gott om krusbär, fläder och nässlor. I mindre doser citrus, steniga mineraler, gula stenfrukter och örter. Syran är hyfsat stor utan att bli alltför påfrestande. Eftersmaken är medellång och där på sluttampen dyker det upp lite exotiska frukter.
Betyg 3+
Pris på Systembolaget är 187 kr.

2013 Schioppettino
Ett ungt och friskt vin på den lokala druvan Schioppettino. En druva som jag kommit att älska. Jag tycker också att Il Roncals version tillhör de bättre jag druckit.
Druvorna har vuxit på vinstockar med en ålder på 20+. Dom är sent skördade. Avstjälkas innan de pressas. Macerationen varar i 16 dagar innan musten separeras från skalen. Jäsningen sker på ståltank. Vinet får sedan vila upp sig i sju månader på andra omgångens ekfat, därefter pumpas det över på stålfat där det tillbringar en kortare tid innan det buteljeras.

Färgen har en djup rubinröd ton med några lila stråk här och där.
I doften finns den så typiska tonen av vitpeppar, men också en hel del skogsbär, höstlöv, läder, grusgång och rosor.
I munnen är det ganska så slankt, lite småstramt och med en bra friskhet. Det finns en härlig bärkompott (sv vinbär, körsbär, björnbär, slånbär), en dröse örter, vitpeppar, lagerblad och steniga mineraler. En härlig syra skänker friskhet. Tanninerna tar för sig, men blir aldrig påfrestande. Eftersmaken länge än medel med mera bär, örter och vitpeppar. I avslutet någon ros och viol.
Gott idag. Kommer att utvecklas.
Betyg 4+
Pris på "Bolaget" 221 kr.

2009 Civon
Vinet är gjort på druvorna Cabernet Franc (20%), Schioppettino %) och Refosco (40%). Druvorna skördas sent och avstjälkas innan de pressas. Skalmacerationen varar i 20 dagar. Jäsning på ståltankar. Vinet har fått mogna i 18 månader på franska ekfat, varpå det pumpas över på ståltankar, där det får mogna i fem månader innan det buteljeras.

Färgen är rubinröd med en dragning åt violett.

Det doftar av mörka skogsbär, läder, jord, sv vinbär och en del kryddor. Inte överdådig eller alltför aromatisk, men ändå väldigt tydlig. Icke utan en viss elegans.

I munnen är det friskt, har en viss stramhet och ger en varm känsla. Det startar med en härlig bärblandning: hallon, blåbär, björnbär och svarta vinbär. Finmalda örter dyker upp strax därpå liksom mineraler.
I den hyfsat långa eftersmaken får den fina frukten sällskap av lakrits, kakao och några större nypor peppar.

Den friska syran och de distinkta tanninerna blir aldrig ansträngande utan ger vinet rakt igenom en ordentlig ryggrad, vilket gör det här vinet ytterst lämpligt för diverse grillade maträtter.

Betyg 4

På "Bolaget" kostar det 250 kr.

Sammanfattning
Tre väldigt goda, trevliga och matvänliga viner. Bra prissatta. Det är mycket vin för pengarna.
Vi återkommer längre fram i vår med de andra vinerna i Il Roncals sortiment.

2 kommentarer:

 1. Hej.
  Kul att du gillar vinerna.
  Måste berätta att sauvignon 2017 tog silvermedalj i Wien i konkurans med 950 andra sauvignon vin.
  Även schioppettino har erövrat medaljer. Brons 2017 och guld 2018.
  Så jag förstår att det är favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders!
   Tack för din information. Så klart blir det på påfyllning lite längre fram i höst.
   J-C

   Radera