fredag 27 april 2018

2015 Montes Alpha

Månadsvinet i april på Forumet Fine Wines var ett rött vin från Chile på druvan Carmenère. 
Ni som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar.
Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.
Jag kan inte påminna mig när jag senast drack ett vin från Chile eller ett vin på druvan Carmenère, så det blev ett utmärkt tillfälle att ge sig ut på okända vinmarker.

Det är Aurelio Montes som är mannen bakom den här vinproducenten. Företaget grundades på det sena 1980-talet och satsade på att göra kvalitetsviner. Idag äger dom över 100 ha vingårdar i Chile och har även vingårdar i Argentina och USA.

Just det här vinet är gjort på druvan Carmeère till 90% och resten Cabernet Suavignon. Druvorna kommer från vingården El Arcángel Marchigue i den västra delen av dalgången Colchagua. Geografiskt befinner vi oss några mil söder om Santiago de Chile och nästan två mil från Stilla Havs kusten. Ett ganska svalt klimat gör att druvan får mogna långsamt och därmed bli packad av diverse smakämnen. Vinet har fått mogna i cirka 12 månader på franska ekfat innan det buteljerades.

Färgen är riktigt mörk och går i en lilaröd nyans.

En ganska stor doft (lite småtung) med tydlig mörk frukt. Det börjar med blåa plommon och mogna svarta vinbär, men efterhand tillkommer även tobak, läder, cederträ, lite vanilj och unset svartpeppar.
I munnen är det återigen den mörka frukten i form av blåa plommon, svarta vinbär, söta mörka körsbär och hallon som tar kommandot. Det tillkommer så småningom lite örter, kakao och aningens espressokaffe. Visst finns här en tydlig ton från ekfatslagringen, men vi är ganska tåliga. Syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna finns där och uppträder väldigt fogligt. I eftersmaken smyger det sig fram en liten, liten nyans av söt frukt. På något sätt får vinet en liten smörig, oljig eller sammetsaktig framtoning. Detta är speciellt tydligt dag två.
Betyg 4-

 På det hela ett ganska så trevligt vin. Kul att ha provat, men jag faller inte så för det att det blir ett återköp.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar