söndag 25 mars 2018

Restaurang Natur i Göteborg

Förra lördagen var det återigen dags att besöka Konserthuset i Göteborg. Vår julklapp från barnen skulle förverkligas genom att njuta av Tomas Andersson Wij. En fantastisk föreställning. Väldigt sevärd!

Vi hade bokat bord på Restaurang Natur i Göteborg. Den ligger på Geijersgatan 12, vilket endast är ett stenkast från Konserthuset. Det är en ganska så liten krog med en trevlig och intim känsla. Precis som namnet indikerar är matkonceptet på närodlat och ekologiskt. Vinerna är ekologiska och i viss utsträckning s k naturviner.


Hustrun och jag valde deras lilla Råbiff till förrätt medan dottern valde Rotselleri & Havskräfta.
Huvudrätt valde vi samma alla tre. Det blev deras:

Röding: bakad röding med en mängd morotstexturer, stekt shiitake, tagetes. Serveras med en syrad kycklingsky smaksatt med morot.

Maten var suveränt god och servicen väldigt bra.

Vi började kvällen med lite bubbel, som också följde oss genom förrätten.
Petillant "Le Naturel"från Sébastien Brunet. 
Vingårdn ligger i Chancay i kommunen Vouvray, någon mil öster om Tours i Loire-dalen. Detta är en familjeegendom, där man odlat vin i generationer. Dom har aldrig använt vare sig konstgödsel eller pesticider. Sébastien tog över ansvaret 2006, då hans far tragiskt omkom genom en olycka på gården.
Vingården omfattar idag 15 ha och är Eko- certifierad.

Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Chenin Blanc, som vuxit på vinstockar som är 30 år gamla. Druvorna pressas tämligen omgående efter skörd. Naturlig jäsning på ståltankar. Andra jäsning på flaska, där det lagras på sin jästfällning runt 6 månader. Degorgering strax innan det släpps ut på marknaden. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort är deras motto.

Ett mycket friskt, torrt och fräscht bubbel.
I doften lite gula äpplen, någon liten ton av citrus, tydliga steniga och kalkiga mineraler, en lätt ton av våt ylle och några gusa stenfrukter.
I munnen är det friskheten och fräschheten som triumferar. Torrt så klart. Charmigt! Lättdrucket! Det vi kände i doften går igen i smakerna.
Betyg 4
Hos Systembolaget kostar det 179 kr


2016 Poulsard, Cotes du Jura
En familjeegendom i södra Jura som drivs av Claude Buchot. 1974 började han plantera vinrankor på familjens egendom. Ingen konstgödsel och inga pesticider har använts på deras egendom som idag omfattar sex hektar. Mestadels betesmarker för deras kor. Även här gäller föresatsen "Inget tas bort och inget tillsätts".

Ett vin gjort på druvan Poulsard till 100 procent.

Färgen går i en mycket ljusröd ton nästan rosaaktig.

Det doftar av körsbär, röda äpplen och lite smultron. Stendamm, våt grusgång och skolkrita är några av de mineralaktiga attribut vi kan känna. I bakgrunden ett tydligt floralt inslag.
 I munnen är det slankheten, friskheten och de förtjusande röda bären som omgående får oss att nicka belåtet. En bra syra, smånafsande tanniner, försiktiga kryddor och mer omfamnande mineraler gör det här vinet till en mycket trevlig bekantskap. Eftersmaken är medellång och där återkommer den röda bärkompotten, men också lite rosor.
Betyg 4
Gott, charmigt och klunkbart gör att vi gärna dricker det här igen. Flaskan ingår i en låda (nr 20) som importören Vin&Natur säljer via Systembolaget. En sökning på druvan Poulsard visar att världens bästa Systembolag endast har ett vin gjort på denna druva.
 Vi drack för ett år sedan på Postgatan i Kalmar ett annat vin på druvan Poulsard, som vi också gillade. Vi ser gärna att det dyker upp något vin på "Bolaget" gjort på Poulsard.En väldigt trevlig stund hade vi på restaurangen. Vi kan varmt rekommendera den och självklart återkommer vi igen.

Tomas Andersson Wij avslutade vår kväll på ett mycket trevligt sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar