måndag 5 mars 2018

Champagne och Godello

Vintern håller oss i ett järngrepp. Förra lördagen när vännerna Stig och Annki besökte oss hade vinden lugnat sig något. Det blev en rundvandring på Näsbokrok. Vi lyckades hitta några klippor att gömma oss bakom och inta en fika. Lite frusna var vi allt när vi kom hem, men braskaminen fick fart på värmen. Så småningom blev det dags för mat. Kvällen startade med ett glas champagne från en av våra absoluta favoritproducenter. Nämligen Paul Déthune.

Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på tio olika cuvéer gör dom. Jag har provat fyra av dom (Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut och Cuvée Prestige) och två för mig nya cuvéer (Millésime2008 och L´Ancienne 2008) ligger i källaren. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där.

Cuvée Prestige är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay. 70% är från den senaste skörden och 30% är s k reservvin. Det senare betyder att vin från 30 olika årgångar, som legat på ekfat, har använts.
Vinet buteljerades i april 2009 och degorgerades i juni 2016. Detta borde betyda att 70% är från det hypade året 2008.

Det ska sägas med en gång att detta är en champagne utöver det vanliga. Elegansen, smakrikedomen och komplexiteten är alldeles enastående.

Doften är frisk och vi känner gul-gröna äpplen, lite citrus, aningens rostat bröd, några vita sommarblommor samt en tydlig ton av grus och stendamm.

Den första lilla sippen försätter oss mer eller mindre i trance. En komplex samling äpplen som börjar med friska gula äpplen och går via syrliga röda cox orange över i ett uns bokna äpplen. En fin ton av smultron  finns där någonstans. Mariekex och rostat bröd likaså. Mineraler är det gott om såväl steniga och kritiga som musselskals liknande. En ljuvlig eftersmak med gula stenfrukter, mera röd-citrus men nu av karaktären mandariner och torkade aprikoser. Det slutar med en liten söt-bitter ton av blodgrape. Vansinnigt gott!
Betyg 5-
Dessvärre finns inte några av Paul Déthunes champagner på "Bolaget". Mina flaskor är köpta från Franska Vinlista. 435 kr är priset.2016 As Sortes
Detta är ett vin på druvan Godello från Rafael Palacios. Rafael kommer från familjen Palacios, som är en av Spaniens mest berömda vinmakarfamiljer. Fadern José Palacios Remondo la grunden då han 1945 anlade en helt ny anläggning för vintillverkning i Rioja Baja. Nio barn fick José Palacios Remondo, varav fyra är aktiva inom vinnäringen. Sonen Alvaro, kanske den mest kände, slog sig ner i Priorat och gör bl a ikon-vinet L´Ermita.
Rafael började på familjeföretaget i Rioja med en förkärlek för vita viner. 2004 startade han eget i Valdeorras, där han köpte upp gamla nergångna vingårdar. Han odlar där druvan Godello på terraserade områden som ligger 600 m ö h. Geografiskt befinner vi oss i den sydvästra delen av Galicien
Vingårdarnas höga läge, det svala klimatet och den långa växtsäsongen ger druvorna en stark koncentration och möjliggör viner med mer struktur. Ekologisk odling med inslag av biodynamiska principer tillämpas.
Idag gör dom fyra olika cuvéer:  O Bolo (instegsvinet), Louro, As Sortes och Sorte o Soro
As Sortes kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 35 och 92 år. Jäsningen med naturlig jäst på 500-liter stora ekfat. Vinet får sedan mogna i sju månader på samma ekfat.

Doften har en mycket frisk framtoning med inslag av  citrus, lite gula äpplen, någon liten örtig ton, stenkross, gula stenfrukter och rostade hasselnötter.

Vi tar den första lilla klunken och kan omedelbart konstatera att det här är vrålgott redan nu, samtidigt noterar vi att det känns väldigt ungt och att det förmodligen kommer att utvecklas en hel del de närmaste två/tre åren.
Vi känner omgående smaken av citrus, persika, nektariner och gula äpplen, efterhand dyker det upp ett knippe örter, rejält med mineraler (steniga), rostade nötter och aningens honungsmelon. Det finns en stor och bra syra. Ett bra tryck i smakerna noteras samtidigt visar vinet upp en stor elegans.
Väldigt gott får bli slutomdömet!

Betyg 4+
Det lite lättare syskonvinet Lauro hade vi förmånen att dricka vid vårt besök på Arzak i San Sebastian för dryga tre år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar