onsdag 14 mars 2018

Barrique och Joan Baez

I helgen hade Göteborg besök av Joan Baez. 77 år gammal har hon genom sin karriär stått rakryggad i kampen mot sociala orättvisor. Många protestmarscher har hon deltagit i tillsammans med Martin Luther King på 1960-talet. Stått i fronten mot Vietnamkriget. Kampen för medborgerliga och mänskliga rättigheter har varit en röd ledtråd genom hela hennes karriär. Nu är hon ute på sin Farewell-turné.
Redan 1959 släppte hon sin första skiva. I lördags lyckliggjorde hon ett fullt Konserthus i Göteborg. Värmen, empatin och energin som hon förmedlade från scenen kan Vintankar leva länge på.
Vi kan inte göra annat än hylla denna fantastiska artist.


Vi började kvällen på Barrique.. En vinbar med det sympatiska upplägget att priset på en flaska vin är 375 kr + Systembolagspriset. De procentuella pålägg som de flesta krogar i Sverige tillämpar är något vi aldrig förstått. Vi hyllar Barrique för den här inställningen.
Deras kök är också fantastisk. Portionerna är inte så stora, men priset är desto attraktivare. Och gott är det. Fantastiskt gott!!
Vi valde deras Sharingmeny för 385 kr. Fem olika rätter serverades, som vi fick dela på. Bland annat en mycket delikat råbiff. Två i sällskapet önskade något annat. Inga problem. Dom fick Barriques alldeles fantastiska hummersoppa istället.

Vi började kvällen med ett glas Cava.
En ekologisk producent, belägen några mil sydväst om Barcelona.
Den här Cavan är gjord på Xarel.lo(45%), Macabeu (45%) och Parellada (10%). Andra jäsningen äger rum på flaska, där vinet också få ligga och mogna i 24 månader.

Torr och frisk. Gula äpplen, gula stenfrukter, en liten lätt brödighet och stenaktiga mineraler. Inte så komplex, men uppfriskande och rensar gommen inför måltiden. Gott!!
Betyg 3+


Till de första tre rätterna drack vi en Riesling från Bassermann-Jordan. 2015 Dr von Bassermann-Jordan Riesling Trocken
(Pfalz, Tyskland) 78923, 181 kr Fastnade inte på kort. Vi betalade 556 kr.
Detta är deras instegs-riesling. Fantastisk god. Torr fast inte knastertorr. Mycket frisk med fina gula frukter (persika, nektariner och aprikos) och med en stor flintastens och kritig mineralitet. Nästan lite krispig i sin struktur. Den var helt underbar till våra första rätter: löjromsstrutar, fläsklägg på surdeg, bakad röding och råbiff (hummersoppa).
Betyg 4

De två sista rätterna var Potatis "Royale"  Krokett med parmesan, potatisalumette, tryffelmajjo med svart vitlök och riven tryffelpecorino samt "Kalvrygg & bräss" Puré och confiterad jordärtsskocka, picklad gulbeta, röd steklök, äpplen och sauce bordelaise med salvia.
Vi valde att till detta dricka en magisk Amarone för 875 kr.


Det har nu gått nästan tre och ett halvt år sedan jag senast provade det här vinet. Det var på en Amaroneprovning just på Barrique. Du kan läsa om det äventyret här
Detta är Brigaldaras toppamarone. Riserva årgång 2007. Den är gjord på druvorna 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella och 15 % av diverse andra druvor. Druvorna kommer både från Classico området och från en vingård öster om Verona, som Brigaldara äger. Vinet har sedan legat runt tre år på ekbarriquer och dessutom två år på 25 hl ekfat.

Det här är en mogen amarone, dock inte övermogen. Helt på sin topp just nu och jag tror den kommer att vara så de närmaste åren.
I doften känner vi mörka körsbär, lite mörka skogsbär, en del torkad frukt, diverse torkade örter och aningens kakao. Ganska stor och uttrycksfull doft.
I munnen är det en amarone som visar upp både kraft och elegans. Det börjar med söta, mörka körsbär, en del björnbär, några skogshallon, blåbär och någon liten, liten ton av svarta vinbär.. En ganska så intensiv fruktsmak. Vi kan också känna ett lättsamt inslag av örter och kryddor liksom torkad frukt. Aningens, aningens russin men mer katrinplommon och fikon. Det finns fortfarande en vital syra och alldeles sammetslena tanniner, som bjuder det där försiktiga motståndet som jag uppskattar. Eftersmaken är riktigt lång och så där underbar som kvalitetsamarone kan vara. Massor av söta, mörka körsbär, lite mera russin, en god portion sötlakrits, lite espressokaffe och en rejäl bit riktigt mörk choklad. Alldeles i avslutet en läcker bitterljuv ton av körsbärskärnor.

Vansinnigt gott! Den här kostade 750 kr för fyra år sedan då den kunde köpas via Systembolagets privatimport. Nu tog Barrique 875 kr. En sannerligen bra deal vi gjorde. Det var tydligen deras sista flaska om jag förstod saken rätt.
Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar