måndag 1 maj 2023

Gheppio

I början på februari besökte Vinimportören Budbreak Göteborg. Det resulterade i ett blogginlägg
Jag hade tidigare fått mail om att Budbreak hade ett intressant projekt på gång. Nu fick jag möjlighet att få lite mer kött på benen och jag blev verkligen intresserad. Bra viner till rimliga priser är så klart något vi vinälskare alltid uppskattar.

Det här är ett projekt som jag tycker är mycket spännande och som också visar Petters och Gabriels stora och djupa intresse för genuina viner. Dom kontaktade kooperativet i Barolo (Terre del Barolo) för att efterhöra deras intresse av att ta fram några viner. Tre krav ställdes:
- Vinerna ska vara av toppklass
- Vinerna ska vara 100% spårbara till de odlare som bidragit med druvorna.
- Odlarna ska ha skäligt betalt för sina druvor.
Efter lite diskussioner med chefsvinmakaren hos Terre del Barolo startade projektet med två viner (Langhe Nebbiolo och Barbera). Idag är det fem viner som ingår. Förutom de två ursprungliga så ingår även en Dolcetto, en Barolo samt ett vitt vin på druvan Arneis. 

Jag bestämde mig för att i lugn och ro prova de fem vinerna, så jag knappade in en beställning. Ett par dagar senare hämtade jag ut flaskorna på "mitt" lokala Systembolag.

2021 Dolcetto d´Alba. 
Det första vinet jag provade blev deras Dolcetto. Druvorna till det här vinet kommer från odlare i Cuneo: Domenico Scavino (Grinzane Cavour), Elio Giachino (Roddi), Giuseppe Bonelli (Roddino), Livio Negre (Monforte d´Alba), Giuseppe Caragno (Monforte d´Alba) och Giovanni Alessandria (Novello).

Druvorna avstjälkas, krossades och sedan fick skalen macerera 5 dagar i ståltankar. Vinet får sedan vila upp sig i 4 månader på ståltankar innan det buteljeras.Ingen ek inblandad!

Färgen går i en djup rubinröd ton.

Doften är mer diskret än kraftig, men ändå väldigt tydlig.
Vi möts av en frisk doft som indikerar ett ungt vin. Här finns en fin bärsamling av det mörkröda slaget. Vi kan även notera lite örter, aningens stendamm och unset viol.


I munnen är det slankt och med en härlig friskhet, där körsbär, tranbär, några hallon, lite nypon, något blått plommon och enstaka blåbär bildar en fin fruktkompott. Finstämda örter och kryddor förhöjer smakintrycken. En fin balanserad syra tillsammans smånafsande tanniner ger vinet en härlig karaktär. I avslutet en trevlig lite bitterhet från körsbärskärnor.
Det här är gott och gör sig alldeles utmärkt till den svenska husmanskosten.
Betyg 4
Priset på SB är 130 kr. 



2019 Barbera d´Alba. 
Det blev för ett par veckor sedan dags att prova vin nummer två i Gheppio-serien. Jag valde deras Barbera med årgången 2019.
Druvorna kommer från följande vinodlare: Roberto Giachino och Carla Magliano från Alba, Emanuele Cagnasso och Paolo Colla från Diano d’Alba samt Christiano Oberto från La Morra.

Vinet har först fått tillbringa cirka fyra månader på begagnade franska barriquer för att sedan få tio månader på stora ekfat innan det buteljerades.

Färgen går i en blåröd nyans

Ur glasen stiger det upp en doft av mellanmörka bär, örter och kryddor, lite violer och aningens krossad sten.

Ett väldigt gott vin med snälla och ganska mjuka tanniner och med en trevlig syra. 

I munnen är det körsbären som dominerar förstärkta med skogsbär, blåa plommon, tranbär och en samling trevliga örter,  och lite kryddor. En finstämd ton av violer dyker upp på sluttampen. Visst kan vi notera att vinet tillbringat en kortare tid på ekfat, men inget som vi egentligen störs av. 
Vi gillar den här Barberan i sin lite anspråkslösa stil. Gott är det!!
Betyg 4
På SB går den lös på 136 kr.




2020 Roero Arneis. 
Härom veckan var det dags för oss att bekantskapa oss med vin tre i Gheppio-serien. Det fick bli det vita vinet gjord på den lokala druvan Arneis. Inte så ofta vi dricker vin gjorda på Arneis, så det är med stor nyfikenhet vi tar oss an det här vinet.
Druvorna kommer från vingårdar runt byn Vezza d´Alba i Roero. Dessa ägs av Cantina del Nebbiolo.  Geografiskt så befinner vi oss några mil norr om den lite mer kända staden Alba.
Druvorna har avstjälkats och sedan fått jäsa på ståltankar, där vinet också fått ligga till sig i några månader innan det tappats över på flaska.

Färgen går i en halmgul nyans, men det finns också några ljusgröna stråk.
Doften är hyfsat stor med rätt så intensiva aromer av gula stenfrukter och solvarma örter. Här finns tydliga florala inslag liksom grusiga sommarvägar. Några tropiska frukter kan vi också notera. Det här är lovande!

Ett medelfylligt vin med bra friskhet och finstämd syra.

Vi kan känna en hel del gula äpplen, gula plommon, en del persika och aprikos, men inte minst är det de fina färska örterna som vi tar till oss. I den medellånga eftersmaken tillkommer steniga mineraler, aningens citrus, en skör blommighet och någon exotisk frukt.

Ett mycket trevligt och gott vin, som jag gärna dricker igen. 
Betyg 4
På SB kostar vinet 146 kr.

Jag måste verkligen säga att Petter och Gabriel tillsammans med Terre del Barolo skapat viner som är riktigt bra och mycket trevligt prissatta.
Nu återstår det bara för mig att testa deras Barolo och Langhe Nebbiolo. Jag återkommer!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar