måndag 15 maj 2023

2010 L´Apôtre, David Léclapart

Franska Vinlistan hade 2018 ett erbjudande om att köpa en låda med fem olika cuvéer från David Léclapart: 
- L´Astre  Blanc de Noirs
- L´Apôtre Blanc de Blancs
- L´Amateur Blanc de Blancs
- L´Artiste Blanc de Blancs
- L´Aphrodisiaque  80% Chardonnay och 20% Pinot Noir

Jag har så här långt provat:
Det är bara att klicka på resp länk så får du mina tankar om just den champagnen.
Nu är det dags för oss att stifta bekantskap med L´Apôtre och sedan återstår endast L´Amateur Blanc de Blancs.

David Léclapart blev som ung nästan lite kultförklarad. Egendomen ligger i den lilla Premier Cru-byn Trépail strax norr om den mer kända byn Ambonnay. David kommer från en familj med anor i Champagne. Fjärde generationens vinmakare som han är tog han 1998 över familjens egendom och redan från starten började han odla enligt biodynamiska principer. Han söker inte en speciell stil utan vill att varje årgång ska vara präglad av det årets förutsättningar. Vinet får uttrycka sig så som det fötts utan att ta bort eller ändra på för mycket. Ett minimum av svavel används, ingen dosage och ingen filtrering. Samtliga vinfält är ECOCERT och DEMETER cetifierade.
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV10 (se nedanstående bild), vilket betyder att årgången är 2011.
Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.

Det här är en champagne gjord på enbart chardonnay-druvor. De kommer från ett vinfält (Le Pier of St Martin) som planterades 1946 av Davids farfar. Vinet har fått jäsa på gamla bourgognefat och får också vila upp sig en kortare tid på dessa innan det buteljeras. Precis som i Davids andra champagner så är dom utan dosage.

Färgen går i en halmgul nyans.

Inledningsvis är doften lite försiktig, ja nästan diskret, men efter en stund i glasen nås vi av gula äpplen, lite citrus, några gula stenfrukter, rostat bröd, vita sommarblommor och på sluttampen aningens vanilj och honung. Trevligt!!

Trots att det snart gått tretton år sedan druvorna skördades känns den här champagnen väldigt ung. Den hade säkert mått bra av att ha fått mogna ytterligare 3-4 år i källaren. Med detta sagt, så tycker vi att det ändå är en fantastisk dryck. Här finns en rätt så stor syra som skänker en härlig friskhet åt champagnen. Gul/gröna äpplen, päron, citrusblandning, persika, en god portion steniga mineraler, krita, rostat bröd och aningens, aningens vanilj. Den långa eftersmaken avslutas med ett härligt grapefrukt bett. 
Betyg 5-.
Du som har någon flaska liggandes behöver inte ha bråttom utan vänta ett par år innan du drar korken. Den kommer då att vara rent magisk, tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar