lördag 3 april 2021

L´Astré en Blanc de Noir från David Léclapart

Skärtorsdagen bjöd på ett underbart väder. Soligt och svag vind. Kanske något kylslaget, men solen värmde oss. Det blev årets första kyrkbänksdricka.

David Léclapart blev redan som ung nästintill lite kultförklarad. Egendomen ligger i den lilla Premier Cru-byn Trépail strax norr om den mer kända byn Ambonnay. David kommer från en familj med anor i Champagne. Fjärde generationens vinmakare som han är tog han 1998 över familjens egendom och redan från starten började han odla enligt biodynamiska principer. Han söker inte en speciell stil utan vill att varje årgång ska vara präglad av det årets förutsättningar. Vinet får uttrycka sig så som det fötts utan att ta bort eller ändra på för mycket. Ett minimum av svavel används, ingen dosage och ingen filtrering. Samtliga vinfält är ECOCERT och DEMETER cetifierade sedan år 2000.
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV13 (se bilden längst ner), vilket betyder att årgången är 2013.
Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.

Min första flaska från David Léclapart drack jag för lite drygt ett år sedan. Det var L´Artiste årgång 2011. Mina tankar läser du på den här länken.

L´Astre är en champagne gjord på druvan Pinot Noir till hundra procent. Druvorna kommer från fyra olika vingårdslägen. Två med lite äldre vinstockar och två med lite yngre. Det har fått jäsa på gamla ekfat, där det också fått ligga till sig ett tag innan det degorgerades. Ingen dosage.
L´Astre skapades 2010 som en anpassning till de klimatförändringar David tyckte sig se.

Vår flaska är från 2013 och det ska sägas med en gång att den är mycket ung. Den mår säkert bra av att få ytterligare 3-5 år i källaren. 

Med detta sagt så ger den oss den här Skärtorsdagen en sällsam upplevelse. En lite annorlunda champagne i såväl doft som smak. Vi gillar vad vi får i våra glas. Inte helt lätt att hitta ord som gör den rättvisa, men jag gör ett försök.
Färgen går i en mycket rödguldsaktig ton. Nästan så jag tror att det är en rosé jag hällt upp.
I doften finns en hel drös med friska, röda bär, men också lite rostat bröd, nyjäst bröd, dammig grusväg och rostade nötter.
I munnen är det väldigt friskt, knastertorrt och med en stor syra. En mycket komplex och sammansatt smak. Det är här svårigheterna infinner sig att göra en beskrivning. Syran är stor och indikerar att vänta några år så blir det ännu bättre och mera tillgängligt. De röda bären från doften dyker upp som hallon, tranbär och granatäpplen. Syrliga röda äpplen. Rostat bröd, lite brända mandlar utan sockersmak, smulor från danskt rågbröd och några nypor örter (svårt att pricka in vilka). Lång eftersmak med lite honung, aningens päron, blodgrape, mera örter och granatäpplen/tranbär.
Hustrun och jag gillar den här lite annorlunda champagnen. Den var vår enda flaska, men vi är väldigt nyfikna på hur den känns 2025. Vi får väl ge oss ut på nätet och leta.

Betyg 4+

Jag köpte i mars 2018 en kartong med fem olika cuvéer från Franska Vin Listan. Det här är den andra flaskan jag testar. Tidigare testat är som jag skrev ovan

L´Artiste 2011 Blanc de Blancs. Även den fick betyget 4+.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar