måndag 26 april 2021

2017 Mongarda Colfondo Glera Colli Trevigiani

I början på förra veckan hade vi ett strålande vårväder. Nästan så att vi fick lite sommarvibbar. Vad vi längtat efter sådana här dagar. Arbetet i trädgården fick avslutas med en stund på Kyrkbänken från Hakebo Missionshus. I dylika stunder kan allt Coronaelände glömmas bort för en stund.

Vi hade en flaska kvar från förra sommarens PetNatlåda från Kontextvin med beställningsnummer  74267.  Så friskt, så törstsläckande och så gott. Hög tid för påfyllning och visst går den att beställa. Fram med telefonen och så var lite sommardricka beställt.

Mongarda är ett litet familjeföretag som tog sin början 1978 när Bruno Tormena beslutade att helhjärtat satsa på vintillverkning. Sonen Martino tog över ansvaret 2011 och följer i faderns fotspår.
Idag omfattar verksamheten 3 ha skog och 10 ha vinmarker fördelade på sju olika vinfält spridda runt byarna Col San Martino, Farra di Soglio, Miane och Valdbbiadene. Många av vinfälten ligger på väldigt branta sluttningar med gamla vinstockar (de äldsta planterade 1950). I huvudsak är det druvan Glera som odlas, men i små mängder även några lokala druvor såsom Bianchetta, Verdiso, Boschera och Perera.
Ingen konstgödning och inga kemiska bekämpningsmedel och med en inriktning på att bli certifierade som organisk odlare. Från 2015 används endast små mängder koppar ute i vinfälten vid allvarliga angrepp och mycket små mängder sulfiter i vintillverkningen.
Dom tillverkar tre Prosecco Superiore ( Zero Dosage, Brut och Extra Dry) samt en Col Fondo.

Glera Colli Trevigiani är gjort mestadels på druvan Glera, men också små mängder av de lokala druvorna som nämnts i ovanstående stycke. Druvorna kommer från några olika vinfält och de har vuxit på gamla vinstockar. Jäsningen sker på ståltank med vildjäst. Buteljering sker i mars när halvmånen infinner sig. En andra jäsning sker på flaskan. Ingen degorgering, ingen dosage och ingen filtrering.


Här finns en uppfriskande doft av mogna, gula äpplen, lite citrus, sommarvarma grusvägar och fläderblommor.

I gommen  en underbar friskhet. Torrt, lättdrucket, svalkande och törstsläckande blir den korta sammanfattningen. 
Mer nyanserat: mogna äpplen, nypressad grapefrukt, aningens päron och gula stenfrukter, steniga och kritiga mineraler.


En underbar sommardryck med stor friskhet. Torrt så klart. Lättdrucket och rent av törstsläckande.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar