onsdag 28 april 2021

3-rätterspåse från Cosa i Kungsbacka och 2014 Morgon "Côte du Py" från Foillard

I fredags var det åter dags för en 3-rätterspåse från Cosa i Kungsbacka. Vi prövade den ett par gånger i höstas och var mycket nöjda med vad vi fick. Den första gången vi testade blev det ett blogginlägg. Klicka på länken så får du våra tankar.

Hunneboröra
Kvällens förrätt var gjord på gravad lax och räkor tillsammans med friterat tunnbröd och grillad citron

Mycket fräscht och väldigt gott. Det friterade tunnbrödet var ett perfekt tillbehör. I kylen hade vi kvar en slatt av en Colfondo Mongarda, som jag skrev om häromdagen.

Confiterad anka
Kvällen huvudrätt var confiterat anklår på en bädd av wokade grönsaker, lättgrillad sparris, ramslökskrutonger och gräslökskräm.


Så vansinnigt gott. Vi blir helt lyriska. Smakerna är sagolika. Vi kan inte annat än att ge högsta betyg till den här rätten.
Vi drack till detta ett vin från Beaujolais.

2014 Morgon "Côte du Py" från Jean Foillard.

Jean Foillard odlar alla sina vinmarker ekologiskt och har gjort så sedan starten 1982. Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering. Totalt disponerar Foillard 15 ha. Merparten av odlingarna ligger på Côte du Py strax utanför byn Villiè-Morgon, men också ett  1 ha stort fält i Fleurie.

                                                              

Beaujolais ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Morgon är ett av tio Crus, vingårdslägen, i området. Druvorna till detta vin kommer från tre olika vingårdar. Vinstockarna i vingårdarna är gamla, i vissa fall över 100 år.
Detta vin framställdes med hjälp av "macération carbonique". Det innebär att hela druvor läggs i en tank. De understa druvorna krossas av tyngden så att juicen frigörs, kommer i kontakt med jästcellerna, och en jäsning startar. Koldioxid bildas och tränger undan syret i tanken varpå en intracellulär jäsning startar.
Vinet lagrades i 9-10 månader på gamla franska ek fat.

Vi möts av en trevlig doft där de röda bären spelar huvudrollen. Visserligen är doften något lite försiktig men ändå tydlig. Här finns också en finstämd ton av kryddor, regnvåta stenar och grusgång samt ett uns av blommor.

I munnen är det slankt och har en härlig frisk framtoning. De röda bären från doften återkommer i form av hallon, tranbär, ljusröda körsbär och jorgubbar. Det finns också ett litet mörkare drag, som för mina tankar till blåbär. En underbar frukt helt enkelt.
Men det finns mera. Små nätta toner av örter och kryddor. Små doser av såväl kritiga som steniga mineraler. Medellång eftersmak med en fin syrlighet. Behagfulla tanniner, som backar upp vinet.

Jag har tidigare inte varit överdrivet imponerad av Beaujolaisviner, men den här flaskan är riktigt bra. En av de bättre jag druckit.

Betyg 4

Jag köpte det här vinet för fem år sedan på SB. Priset då var 259 kr. Jag ser på SB:s hemsida att priset på årgång 2019 har stigit till 299 kr. Det är dessvärre slutsålt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar