torsdag 15 april 2021

2020 Overnight Brut Nature Millesimato, en Spumante Rosé från Brunelli Wine

2017 hade jag ett projekt på vinbloggen, där jag månad för månad berättade vad som händer på en vingård. Jag hade besökt Brunelli Wine ett par gånger och blivit djupt imponerad av deras viner. Jag hade också fått en nära kontakt med Alberto Brunelli, så det föll sig naturligt att fråga Alberto om hjälp. Till min stora glädje var han positiv och lovade hjälpa till. I slutet på varje månad mailade Alberto mig och berättade vad som hänt på vingården, samt skickade några foton. Det blev tolv inlägg. Det sista i december 2017 och du kan läsa december inlägget här. Du hittar också där länkar till de övriga månaderna.

Det föll sig också så att 2017 presenterade Brunelli Wine två nya viner. Det ena vinet var Campo del Maestro. Den första årgången var 2014. Detta är ett vin som blivit mycket populärt inte minst bland svenskarna. Ja det har blivit så populärt att det numera ingår i det fasta sortimentet.

Det andra vinet som lanserades för första gången 2017 var Overnight. Ett rosévin på druvan Molinara. Nu tar Brunelli Wine det här vidare ytterligare ett steg genom att tillverka ett mousserande rosévin, som lanseras under våren. Jag har haft turen att komma över ett par flaskor.
Det här bubblande rosévinet är precis som syskonvinet Overnight gjort på i huvudsak druvan Molinara, men med någon liten skvätt Corvina och Corvinone. Druvorna kommer från vinstockar som är dryga 30 år med en jordmån som består av kalksten med stora stenar. 

Efter pressning av druvorna får musten tillbringa natten tillsammans med skalen. Denna korta macerationen ger vinet den trevliga rosa färgtonen samt bidrar till den charmiga doften och smaken. 
Vinet är gjort med "Metodo Charmat Lungo" dvs den andra jäsningen äger rum i stora trycktankar och inte på flaska, men med en mycket längre (6-7 månader) jäsningsprocedur än vad som är vanligt för en Prosecco. Syftet är att det ska åldras väl under 2-3 år samt ge en djupare och mer komplex smak, vilket jag tycker Brunelli lyckats med.
Ingen dosage.

I den friska och pigga doften hittar vi massor av smultron, lite hallon, tydliga tutti-frutti vibbar, aningens citrus, några brödsmulor samt unset rosor och skolkrita.

Vi tar den första klunken och slås av den härliga friskheten, tillgängligheten och charmen i det här bubblande rosévinet. De röda bären med smultron, hallon och jordgubbar tar omedelbart kommandot i gommen. Lite citrus, aningens persika, mariekex, någon liten örtighet och unset krita kan vi också notera. I avslutet får vi en hygglig portion blodgrape. En redig törstsläckare!
Charm och karaktär som paras med drickvänlighet och tillgänglighet gör det här till en given sommarfavorit.
Betyg 4
Det kommer dyka upp i beställningssortimentet i maj och kommer då kosta 267 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar