måndag 5 april 2021

2009 Amarone från Le Bertarole

Ingen är väl överraskad att det dracks Amarone hemma hos JC Vintankar under Påsken. Det fick bli vår sista flaska av årgång 2009 från Le Bertarole. Årgången som sådan stämde jag av 2018 genom att det året dricka 19 olika Amarone från 2009. Vad jag tyckte finns nedskrivet i en artikel på Club Amarones hemsida.

Le Bertarole var en av de första kvalitetsamarone, som vi provade i början på 2000-talet. Vi föll pladask. Le Bertarole är därmed lite ansvariga för att vi blivit dom amaronenördar vi nu en gång är. Vi har besökt dom vid ett par olika tillfällen. Vingården ligger ett stenkast från den utsökta restaurangen Enoteca della Valpolicella i Fumane, så en bra kombo är en lunch där och ett besök hos Le Bertarole.
Marco Venturini är genomsympatisk och ett samtal, en visning och en provning med honom gör hela resan minnesvärd.

Druvsammansätnningen är 30% Corvina, 40% Corvinone, 20% Rondinella samt 5% vardera av Dindarella och Croatina.
Vinet har lagrats först på ståltankar i 4-5 månader, därefter ca 30 månader på slavonska ekfat och slutligen 10-12 månader på flaska. Knappt 4000 flaskor gjordes det av årgång 2009.

Detta är just nu en alldeles underbar amarone, som  befinner helt på topp. I sanningens namn har jag nog aldrig smakat Le Bertaroles Amarone bättre än så här.

Doften startar med läder och höstlöv, men det står inte långt på innan den förföriska mörka frukten tagit över. Här finns också ett finstämt inslag av örter, torkad frukt och kakao. Riktigt läcker doft.
I munnen dyker det omgående upp mörka körsbär, mogna björnbär, några svarta vinbär och blåbär samt något enstaka blått plommon. En underbar bärkompott. Lite örter och kryddor bättrar på smakupplevelsen. Här finns också lite torkade frukter i form av katrinplommon, dadlar och något enstaka russin.  Syran är alltjämt vital och ger vinet en trevlig friskhet. Tanninerna mjuka och nästan lena. Eftersmaken är amaronelång och här får den mörka frukten sällskap av riktigt mörk lite småbitter choklad och körsbärskärnor.

Ja ni hör hur det låter. Det här är en riktigt bra amarone. Så mycket mer utveckling tror jag inte på, men å andra sidan håller den sig säkert på den här nivån i åtskilliga år till.

Betyg 5-

Vad jag tyckt om andra årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal: 20012005 och 2007
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar