onsdag 31 maj 2023

2008 Picart-Thiout, Mes Favorites Marc Hebrart samt Brachetto d´Acqui

Så här i slutet på maj drar det ihop sig till ett litet födelsedags-race. Först fyller JC, sedan svärdottern och sedan den egna dottern för att på söndagen avsluta med Mors Dag. Så klart har det blivit lite bubbel de här dagarna.

2008 Picart-Thiout. 
Först ut var den här flaskan. I höstas hade vinimportören VinTillMat en provninga av några champagner på En-del-i-Haga. Du kan läsa våra tankar om det eventet här. Den här champagnen föll vi pladask för och så klart handlade vi några flaskor på Systembolaget.
Någon eller några mil nordost om Epernay ligger byn Avenay Val d´Or och det är där Picart-Thiout har sin huvudsakliga verksamhet. Idag är det Francis Picart som har ansvaret. Han tog för några år sedan över ansvaret efter sina föräldrar, som inte sålt champagne under egen etikett utan endast levererat till de större husen. Francis började i liten skala att sälja champagne under eget märke. Succesivt har han utökat den verksamheten så att idag gör han 6 olika cuvéer: en Rosé, en cuvée på en blandning av Pinot Noir och Chardonnay samt fyra olika Blanc de Blancs. Han säljer också till de större husen: druvor direkt efter skörd, stilla viner vintern efter skörd och odegorgerad champagne flera år efter skörd. Hans mål är att öka andelen som säljs under eget märke.
Picart-Thiout äger totalt 6,5 ha i byarna  Avenay Val d'Or, Rates-Mutry och Tours sur Marne;

Det här är en champagne gjord enbart på chardonnay-druvor, som vuxit på vingårdarna Les Fourches (Tours-sur-Marne) och Les Fêteux (Avenay val d´Or). 80% av druvorna har fått jäsa på ståltank och 20% på ekfat, där det också fått vila upp sig i 6 månader innan det tappades på flaska i april 2009. Det degorgerades 7 december 2021, vilket betyder att det fått ligga tolv år på sin jästfällning. Vid degorgeringen fick det en dosage på 6,3 g socker per liter.
En enastående champagne. Vi drack den för första gången på provningen i november. Det har väl inte hänt så mycket på den här korta tiden, möjligen aningens, aningens mer mognadstoner.

I doften hittar vi mogna gula äpplen med en liten touch av att vara bokna. En fin brödighet tillsammans med lite citrus, gula stenfrukter, regnvåta stenar, hemkola och unset honung. En väldigt angenäm doft.

Visst är doften trevlig, men det är ändå när vi smakar på den som den växer till en fantastisk champagne. Mognadstoner med en underbar friskhet. Här finns de mogna gula lite bokna äpplena, de friska citrustonerna, de läckra aprikoser och persikorna parad med lite rostat bröd, mariekex, krita , aningens blommighet, nötter samt unset honung. Vansinnigt gott!
Betyg 5-
På SB kostar den 689 kr. Mycket pengar så klart, men för en riktigt bra champagne får en punga ut en slant.


Mes Favorites, Marc Hebrart 
Jag har på senare tid läst en del gott om den här producenter. Detta vare sig vinerna säljs under varumärket Marc Hebrart eller J-P Hebrart (sonen). Mes Favorites (andra årgångar) är det några år sedan vi drack. Vi gillade verkligen Mes Favorites, men den blev aldrig bloggad. Det är med andra ord högtid att den får en bloggpost.

Historien börjar 1963 med att Marc Hebrart flyttar till Champagne. Tar över en liten vingård och börjar tillsammans med sin fru att producera sin egna champagne. Idag omfattar verksamheten 14 ha i 70 olika lägen i Premier och Grand Cru byar i Grande Vallée de la Marne. Medelåldern på vinstockarna är 30 år. Pinot Noir utgör 70% och Chardonnay 30%. 1985 blev dom medlemmar av Special Club
Sonen Jean-Paul tog 1997 över verksamheten.
All jäsning äger rum på rostfria ståltankar med ett undantag, cuvéen RiveGauche-Rive Droite. Den senare får jäsa på ekfat.

Det här är en champagne som är gjord på 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. Den brukar få ligga på sin jästfällning runt 36 månader innan den degorgeras, vilket den gjordes 7 december 2020. Detta borde betyda att basårgången är 2017. Drygt hälften brukar vara från det  året och knappt hälften är reservvin. I det här fallet troligtvis från 2016 och 2015.
Dosagen anges på etiketten till Brut gissningsvis runt 6 g/liter.

Så klart kan den inte jämföra sig med Picart-Thiout från 2008, vilket inte är förvånande. Priset för Mes Favorites är också runt 250 kr billigare. 

Doften är lättsam med en trevlig frukt. Gott om päron, några gröna äpplen, en del citrus, lite nötter och brioche. Här finns ett tydligt inslag av krita, snäckskal och våta berghällar.
En mycket trevlig doft.

Ung idag och kommer säkert mår bra av att få ett par år i ryggläge i källaren. Mycket frisk med en bra syra. Nästan lite krispig i sin framtoning. Vi smakar och noterar gröna äpplen, lite päron, en fin citrusblandning, några persikor, mandelbeskvier, en försiktig ton av vitpeppar och härlig mineralitet. Medellång eftersmak, där vi tycker oss ana en blommig ton (jasmin, kaprifol), aningens honung och ett grapefruktsbett i slutet.
Betyg 4+
Vi betalade runt 38 euro för något år sedan.



2022 Bracchetto d´Acqui, Braida
De första halländska jordgubbarna dök lämpligt nog upp till de här dagarna. Just till jordgubbar är vi barnsligt förtjusta i ett glas Brachetto d´Acqui,
Brachetto d´Acqui
Detta är en skyddad ursprungsbeteckning, DOCG, sedan 1996. Det blev en DOC redan 1969. Vinet är gjort på druvan Brachetto. Geografiskt utgör området runt Acqui Terme i provinsen Alessandria i Piemonte huvudområdet, men med en avstickare in i Asti.
Producent Giacomo Bologna lyssnade till smeknamnet Braida, vilket fått ge namn till det här vinet. Giacomo avled hastigt och företaget och vinmakeriet har förts vidare genom hustrun Anna och de båda barnen Raffaela (enolog) och Giuseppe (agronom).

Druvorna avstjälkades och krossades. Därefter följde jäsning och skalmaceration i cirka två dagar. När musten uppnått en alkoholhalt på cirka tre volymprocent avbröts jäsningen med nedkylning och filtrering. Därefter skedde den kolsyregivande jäsningen i en trycktank, endligt den så kallade tankmetoden, också känd som autoclavemetoden i Italien. Det färdiga vinet buteljerades under tryck, vid låg temperatur.

Ett mycket lättdrucket och svalkande vin med en låg alkoholprocent på 5,5%.
I doften är det massor av smultron, hallon och jordgubbar. 
I munnen är det lite pärlande med en fin balans mellan syra och sötma. Precis som i doften är det en härlig kompott av smultron, jordgubbar och hallon, men i gommen tillkommer lite körsbär och aningens mineraler.
Enkelt och klunkvänligt. Alldeles perfekt till jordgubbar.
Betyg 4
109 kr kostar en halvflaska på SB. Det verkar också vara tillgängligt i mängd olika butiker runt om i landet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar