lördag 26 november 2022

Vin Till Mat en vinimportör

Vart tar tiden vägen? Det känns som jag påbörjade det här blogginlägget igår, men i själva verket var det dryga 14 dagar sedan. I början på november hade importören Vin Till Mat bjudit in till en liten provning av deras champagner. Det passade utmärkt för hustrun och mig att svänga förbi den Vegitariska/Veganska restaurangen En del i Haga, där eventet ägde rum.

Viktor mötte oss alldeles innanför dörrarna med att hälla champagne i glasen och att berätta lite om vad det var som hälldes upp.
Det blev två trevliga timmar med härliga champagner och riktigt god mat.


Régis Fliniaux.
Régis Fliniaux är fjärde generationen Fliniaux som producerar champagne. Han lärdes upp av sin far Roland och har nu producerat champagne i dryga 40 år. Han äger runt 2 ha huvudsakligen i Aÿ. Druvorna är fördelade med 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Régis utför allt i produktionen själv förutom plockning och pressning. Allt görs för hand och därför ligger produktionen på ca 8 000 flaskor. De bästa druvorna behåller han till den egna produktionen medans den andra hälften av druvorna säljs till större hus i närheten.

Det var nära att historien om Fliniaux som champagnemakare tagit slut redan i augusti 1944. Régis farfar Fernand såg då hela vinkällaren förstöras i en bombräd. Han upphörde helt enkelt med att jobba med champagne, men Régis far Roland ville annat. Han köpte nya källare och vingårdar och fortsatte därmed familjetraditionen.
Vi drack för dryga året sedan deras Prestige Champagne Cuvée de Signataires.

Blanc de Blancs Brut. 
Vi börjar kvällen med att smaka på  en Blanc de Blancs från Fliniaux. Detta är en champagne gjord på endast Chardonnaydruvor, som vuxit på vinfält runt byn Aÿ, där det i huvudsak odlas Pinot Noir. Det har fått jäsa på ekfat. Det har sedan fått ligga runt fyra år på sin jästfällning innan det degorgerades och fick en dosage på 6 g socker per liter.

Färgen går i en lite blek gulgrön ton.
En rätt så kraftig doft, som domineras av citrus, grön-gula äpplen, aningens nötter, rostat bröd, grusig sommar väg och i en fin liten ton av kaprifol.
I munnen känns det rätt så fylligt med en bra och trevlig syra. Äpplena känns mer gula än gröna, en finstämd citruskompott, några gula stenfrukter typ plommon, persika, tydliga mineraler av grusig karaktär och krita, lite mariekex och på slutet lite toner av hunung.
En riktigt bra champagne, som det endast görs 200 flaskor utav.
Betyg 4
På SB kostar den 528 kr. Fast just nu verkar den slutsåld.

Cuvée Supérieure Brut.
Jag missade dessvärre att ta kort på denna. Detta är deras standarschampagne och om en så vill deras flaggskepp i den bemärkelsen att den svarar för nästan hälften av deras totala produktion. Den är gjord på druvorna Pinot Noir (67%) och Chardonnay (33%), vilka vuxit på vinfält runt byarna Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ. Den har fått ligga dryga två år på sin jästfällning innan den degorgerades och fick då en dosage på 11g per liter.
En i grunden ganska enkel champagne, som är väldigt lättdrucken. Inte alls så tokig även om jag föredrar champagne som är något torrare.
Medelfyllig med en snäll syra. Bra balans. Både doft och smak har en fin fruktighet med äpplen, citrus, trevlig brödighet, sten och krita, några gula stenfrukter och aningens blodgrape i avslutet.
Betyg 4-
På SB kostar den 360 kr.


Cuvée Prestige, Tradition,
Det här är en champagne gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay och samtliga druvor kommer från byn Aÿ.
Den har fått ligga drygt två år på sin jästfällning innan den degorgerades och fick då en dosage på 11 g per liter.

Jämför jag den med Cuvée Supérieure, så ser vi att Cuvée Prestige har något mindre Pinot Noir och mera Chardonnay. Druvorna till Cuvée Prestige kommer uteslutande från vinfält runt byn Aÿ. De har legat ungefär lika länge på sina jästfällningar och har samma dosage. Mycket som är lika mellan de två cuvéerna, men ändå upplever vi Cuvée Prestige som flera hack upp på kvalitetsskalan.
Trots att dosagen är den samma känns Cuvée Prestige betydligt torrare.
Färgen går i en lite ljusare gulaktig ton med fina, skira ljusgröna stråk.
I doften känner vi en fin samling citrusfrukter, röda äpplen, brioche, stenkross, skolkrita och någon gul stenfrukt.
I gommen återkommer citrusen. Fast nu som blodapelsin och mandariner. Friska röda äpplen. De gula stenfrukterna blir persika och gula plommon med ett uns av aprikoser. Syran är ytterst behaglig och det råder en perfekt balans mellan smaker och syra. I avslutet noterar vi lite blodgrape, en viss sälta och aningens honung.
Riktigt gott!
Betyg 4+
På SB kostar den 439 kr.


Blanc de Blancs Benoit Beaufort.
I utkanten av Grand Cru-byn Ambonnay hittar vi den här producenten. Benoit Beaufort driver verksamheten ihop med hustrun Isabelle. Benoit är sjätte generationen champagneodlare inom släkten Beaufort. Den totala produktionen ligger på ca 18 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer.

Vi provar deras Blanc de Blancs, som namnet antyder är det en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay. Druvorna kommer från deras vinfält i de fyra Grand Cru-byarna Ambonnay, Le Mesnil sur Oger, Oger och Cramant. Basvinet är från årgången 2012 och med 39% reservvin från några äldre årgångar. Det har legat cirka fyra år på sin jästfällning och degorgerades i november 2016. Det fick då en dosage på 8 gr socker per liter.
En enkel och mycket trevlig champagne, som är väldigt tillgänglig och i ett bra drickfönster nu. I såväl doft som smak dominerar de gula och gröna äpplena tillsammans med citrusfrukter förstärkta med små portioner av nötter, rostat bröd, nylagd grusgång, ostronskal, lite sommarblommor och några gula stenfrukter.
Betyg 4-
På SB kostar den 375 kr



2008 Brut Millésimé, Picart-Thiout.
Någon eller några mil nordost om Epernay ligger byn Avenay Val d´Or och det är där Picart-Thiout har sin huvudsakliga verksamhet. Idag är det Francis Picart som har ansvaret. Han tog för några år sedan över ansvaret efter sina föräldrar, som inte sålt champagne under egen etikett utan endast levererat till de större husen. Francis började i liten skala att sälja champagne under eget märke. Succesivt har han utökat den verksamheten så att idag gör han 6 olika cuvéer: en Rosé, en cuvée på en blandning av Pinot Noir och Chardonnay samt fyra olika Blanc de Blancs. Han säljer också till de större husen: druvor direkt efter skörd, stilla viner vintern efter skörd och odegorgerad champagne flera år efter skörd. Hans mål är att öka andelen som säljs under eget märke.
Picart-Thiout äger totalt 6,5 ha i byarna  Avenay Val d'Or, Rates-Mutry och Tours sur Marne;

Det här är en champagne gjord enbart på chardonnay-druvor, som vuxit på vingårdarna Les Fourches (Tours-sur-Marne) och Les Fêteux (Avenay val d´Or). 80% av druvorna har fått jäsa på ståltank och 20% på ekfat, där det också fått vila upp sig i 6 månader innan det tappades på flaska i april 2009. Det degorgerades 7 december 2021, vilket betyder att det fått ligga tolv år på sin jästfällning. Vid degorgeringen fick det en dosage på 6,3 g socker per liter.

Det här är en champagne som vi totalt faller för. Vansinnigt god helt enkelt och smakerna är precis det vi vill ha i en bra champagne.
I doften hittar vi mogna äpplen, nästan lite bokna. Här finns en tydlig citrus doft, några gula stenfrukter, hemmagjord kola, lite, lite våta granithällar samt aningens honung,
Visst är doften trevlig, men det är när vi smakar på den som vi bockar och bugar. Just den där läckra smaken av fallfrukt och mogna, lite bokna äpplen formligen älskar vi. Trevliga citrustoner, marikex, lite nötter, några aprikoser, aningens florala toner och honung samt några kritiga mineraler. En ganska så mogen champagne med en fin friskhet och i en strålande balans och harmoni. Även om den är mogen så finns det nog lite ytterligare utveckling att hämta hem.
Betyg 5-
På SB kostar den 700 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar