tisdag 8 november 2022

Damien Hugot: Blanc de Blancs bas 2015 och Extra Brut Millésime 2012

Hummerfisket här på Västkusten har på senare år blivit en nästan religiös företeelse. Alla ska ut och sätta sina tinor. Oavsett väder. Det verkar så åtminstone. Nu tillhör jag dom som som blir sjösjuk vid minsta lilla krusning på vattnet, så jag får avstå. Jag har några yrkesfiskare i bekantskapskretsen och jag håller mig väl med dom, så när den värsta hysterin lagt sig kan jag köpa direkt av dom.    
Hummerpremiären äger rum kl 07.00 första måndagen efter den 20 september. I år var det den 26:e.
En bit in i oktober landade den första hummern hos Vintankar.
Så klart dricker vi Champagne till detta.

Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.

Vi gillar verkligen Damien Hugots champagner.  Klicka på resp länk så år du våra tankar:2006 Extra Brut Millésime2008 Millésime Extra BrutroséchampagneBlanc de Blancs(bas 2015) och Grand Cru Vieilles Vignes

Brut Blanc de Blancs. 


Det här är en champagne gjord på enbart Chardonnay-druvor.

Basvinet är från 2015 och dess andel brukar stå för upp mot 70% och resten brukar vara från året innan. Druvorna kommer från grand cru-byarna Chouilly(2/3) och Cramant (1/3). Degorgeringen ägde rum i november 2018, så det har fått ligga på sin jästfällning dryga 30 månader. Dosagen är 6 gram.

Det har gått i det närmaste två år sedan jag senast drack den här champagnen. Vad jag tyckte då kan du läsa här.
Det har väl inte hänt så jättemycket. Friskheten i doft och smak är i stort den samma. Kanske har vissa smaker djupnat något.
I doften känner vi friska gröna äpplen, någon liten ton av päron, gula stenfrukter, aningens citrus och ett tydligt inslag av krossat grus.

Samma härliga friskhet som i doften noteras då vi tar den första lilla klunken. Moussen är väldigt tilltalande. Det startar med gröna äpplen och citrus. Äppeltonerna har nu också fått toner av lite mer gula äpplen.  Efterhand fylls smakerna på med aprikos, persika och några gula plommon. På sluttampen dyker det upp en viss brödighet, lite kryddor, en god portion mineraler i form av skolkrita, ostronskal och sten. I avslutet en rejält grapefrukt-bett
Betyg 4+
Vår flaska är köpt av näthandlaren Fanwine. Vi betalade ca 350 kr.


Extra Brut Millésime 2012.
Vår första och enda flaska av Brut Millésime med årgång 2012.


Det här är en Blanc de Blancs, vilket betyder att det endast använts Chardonnay-druvor. Dessa kommer från hans äldsta och bästa vingårdsläge i Cramant. Det degorgerades  21 jan 2019 och fick då en dosage på 3 gram.

En alldeles underbar champagne med en härlig friskhet. Här finns en skön samling gröna och gula äpplen som inleder smakresan. Lite lime ansluter tidigt och därefter en samling gula stenfrukter såsom persika, aprikos, gula plommon samt någon tropisk frukt typ passionsfrukt. I den komplexa smaken kan vi även notera lite rostat bröd, ostronskal, steniga mineraler, aningens nötter och vita sommarblommor.
Eftersmaken är något längre än medel och där får vi avslutet ett saftigt grapefruktbett.

Ni hör hur det låter. Detta är en riktigt bra champagne, som håller på att lämna stadiet av ungdom, men ändå inte nått in i mognadsstadiet. 
Betyg 4++
Köpt för 420 kr hos Fanwine
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar