onsdag 9 december 2020

Damien Hugot Blanc de Blancs

 I fredags hade vi ännu en gråtrist dag. Vi bestämde oss för att förgylla kvällen med färska räkor från Martins Fisk i Frillesås. I frysen hade vi ett litet gäng kräftor. Naturligtvis fick det bli en flaska champagne att matcha maten med.

Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.

Vi gillar verkligen det vi druckit av Damien Hugots champagner. Klicka på resp länk så år du våra tankar:2006 Extra Brut Millésime2008 Millésime Extra Brut och Grand Cru Vieilles Vignes

Druvan är så klart Chardonnay, som vuxit på gamla vinstockar på vinfält i Grand Cru-byarna Chouilly och Cramant. Den här champagnen görs vanligtvis på två årgångar. I det här fallet är basårgången 2015 (ca 70%) och resten från 2014. Den degorgerades i november 2018 och fick en dosage på 6 gr/liter, vilket betyder att den legat på sin jästfällning i knappt tre år.

Färgen går i en fin, ljus, guldgul ton. Massor av små, små fina bubblor.

En frisk doft av gröna äpplen, gula päron, lite citrus, några gula stenfrukter, lite kryddor och en god portion skolkrita och  nygrusad sommarväg väcker vår lusta att börja smaka på drycken.

I gommen får vi en frisk champagne med en läcker gräddighet och mousse. Precis som i doften startar det med gröna äpplen och citrus, men fylls strax på med aprikoser, gula plommon och persika. Efterhand dyker det också upp lite kryddor, en liten brödighet, skolkrita och steniga mineraler. I avslutet kan vi ana oss till aningens krut, honung och ett litet rejälare grapefruktsbett.

Helt enkelt en strålande champagne, där balansen i syran och smakerna är nästintill perfekt. Och ändå tror jag den kan utvecklas något ytterligare. Det gäller bara att kunna hålla tassarna bort från kvarvarande flaskor.
Betyg 4+
Vår flaska är köpt av näthandlaren Fanwine. Vi betalade ca 350 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar