måndag 7 december 2020

2013 Tano. Le Guaite Noemi

Ännu en blygrå och disig dag. Rapporterna från FHM om smittade och dödsfall ligger som ett tungt lock över våra sinnen. Vi lever i den sociala distanseringens tidevarv. I allt det tunga finns också de positiva rapporterna om ett kommande vaccin. Vi försöker hålla humöret uppe och se de glimtar av ljus som går att skönja.

Det här vinet drack jag någon av de första dagarna i december tillsammans med en enklare pastarätt. Jag fick det som ett varuprov från importören Vino Conoscenza.
Jag har själv aldrig besökt den här vingården, men den står på listan över vingårdar att besöka när läget i världen normaliserats. Daniel Bryntesson skriver så här på Amaroneguidens hemsida:
Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite. Vingården ligger cirka 500 meter över havet och har en magnifik utsikt över dalen. Här startade Stefano Pizzighella en olivlund 1998. Denna blev framgångsrik så bara några år senare, år 2002, köper Stefano marken Le Guaite och grundar även vingården som han döper till Le Guaite di Giulietta efter sin fru. Stefano och Giulietta driver vingården tillsammans med stor passion. Till deras hjälp har dottern Noemi redan i tidig ålder hjälpt till med skörd och vinframställning. Noemi lär sig allt från sin mor och far under dessa år vilket leder till att Noemi 2016 tar över efter sina föräldrar blott 22 år gammal. Noemi döper även om vingården till Le Guaite di Noemi och gör helt nya etiketter på alla viner. Med mor och far har Noemi gjort en nystart från en redan stark grund och tillsammans fortsätter de nu att driva vingården med stor passion.


Det här är deras instegsvin. Det är gjort på druvorna Corvina (35%), Corvinone (35%), Rondinella (20%) och 10 procent andra druvor. Skörden äger rum i skiftet oktober/novmber. Jäsningen äger rum på ståltankar. Vinet får sedan mogna i 18-20 månader på ståltankar innan det buteljeras, därefter får det vila i ytterligare ett år på flaska innan det anses moget för marknaden.


Vi kan konstatera att här är ett vin utan torkade druvor och inga ekfat inblandade. Vi får ett vin med en härlig friskhet och "renhet". Det här är en stil som jag finner både god och charmig. Vinmakaren litar på den fina druvjuicen och låter den spela huvudrollen.

En intensiv doft där frukten står i centrum. En mix av såväl röda som mörka bär, men visst finns det lite finstämda örter och en viss kryddighet också. På sluttampen kommer det också såväl steniga som lite kritiga mineraler.

I munnen har det en fin friskhet. Väldigt piggt. Smakerna är välutvecklade och med en bra intensitet samtidigt som vinet känns slankt och drickvänligt. Mörka körsbär som med syran från röda krusbär och röda vinbär ger en svalkande känsla. Några små nypor örter och kryddor ökar på komplexiteten.
Ett enkelt, okomplicerat och drickvänligt vin till lite enklare pastarätter, men också svalkande de ljumna sommarkvällarna.
Betyg 4-

På SB kostar vinet 222 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar