tisdag 22 december 2020

2009 Pesquera Millenium Gran Reserva

December månadsvin i projektet Låt oss dela en pava på vinforumet finewines. se är det här vinet. Ni som följer bloggen vet att jag titt som tätt deltar i det projektet. Jag tyckte det lät spännande med ett vin från Ribera del Duero

Producent till det här vinet är Familia Fernández Rivera. Historien tar sin början runt1972. Alejandro Fernandez hade sålt ett patent och för dom pengarna köpte han och Esperanza Rivera en gammal (1500-tals) vingård. Dom började omedelbart att göra vin på druvor som växte på den här gamla vingården. 1975 kom det första vinet som fick namnet Tinto Pesquera (efter deras hemby). Verksamheten har växt rejält så att idag omfattar den 4 olika vinerier: Tinto Pesquera (där allt började), Condado de Haza, Dehesa La Granja och El Vinculo. Mer info hittar du på deras hemsida.

Millenium är gjort på druvan Tempranillo (100%), som vuxit på vinrankor på vinfältet Viña Alta beläget 800 m ö h. Vinstockarna har en medelålder på 25 år, men vissa är uppåt 50 år gamla. Vinet har fått tillbringa runt 30 månader på franska ekfat.

Färgen går i en mörk rubinröd ton med några violetta stråk ut mot glaskanten.

Doften är hyfsat komplex med en hel del mörk frukt, örter och kryddor. I lite mindre omfattning fast ändå tydligt noterar vi läder, kaffe, kakao, aningens vanilj, lite valnötter och tobak. Väldigt trevlig och inspirerande doft.

I gommen känns det runt och mjukt, ja nästan moget. Björnbär, svarta vinbär, blåa plommon samt några skogshallon inleder smakintrycken, som efterhand kompletteras med lite lakrits, örter, kaffe och kakao. Här finns en liten fin syra som håller vinet på den friska sidan. Tanninerna är avrundade och mjuka, men inte mer än att de fortfarande ger sig tillkänna och småkrafsar i munhålan. Eftersmaken är av medellängd.

Jag gillar det här vinet i dess lättillgängliga stil.

Betyg 4

Det här är ett vin jag dricker de närmaste åren. Jag tror inte på så mycket mer utveckling, men å andra sidan kommer det nog hålla sig på den här nivån i flera år till.

Vinet är köpt på SB för 349 kr. Det verkar fortfarande finnas i ett flertal butiker och websaldot säger 11 flaskor.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar