onsdag 30 december 2020

2019 Poggio Ai Ginepri Vermentino från Tenuta Argentiera

Någon utav dagarna före jul hade vi ugnsbakad örtlax till middag. Jag hade nyligen inhandlat några flaskor vin på druvan Vermentino. En druva som vi sällan dricker härhemma, men de gånger vi gjort det har vi ofta varit väldigt nöjda. Det är dessutom lite av dotterns favoritdruva. Så inte så mycket att tveka om. Vi plockade upp en flaska ur källaren.

Tenuta Argentiera är beläget i den allra sydligaste delen av Bolgheri. På de höga kullarna (200 meter över havet) endast ett par km från Medelhavet odlas det Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc och Petit Verdot. Vingården har en historia som går tillbaks till 1500-talet. Namnet Argentiera spelar an på att det här området en gång i tiden var känt för sina silvergruvor. Idag omfattar egendomen cirka 500 ha mestadels olivlundar och skogar, men runt 75 ha är vingårdar uppdelade i en mängd vinfält.
Två prestigeviner gör dom, där främst Argentiera (samma namn som vingården) har nått mest berömmelse, men även Villa Donoratico anses var ett stort vin. Poggio ai Ginepri görs i tre varianter en rosso, en rosato och en bianco ( 90% Vermentino och 10% Sauvignon Blanc). Därutöver görs tre viner med beteckningen Cru: Giorgio Bartholomäus (100% Merlot), Ophelliah Maria (100% Cabernet Sauvignon) och Lavinia Maria (100% Cabernet Franc).

Den röda varianten av det här vinet i version årgång 2016 drack jag på sommaren förra året. Vi gillade verkligen det. Du hittar mina tankar här. Vi har fyllt på med den senaste årgången som är 2018. Slutsålt i SB:s online-försäljning, men finns i 22 av Systembolagets butiker.

Det här är ett vin som är gjort på druvan Vermentino (90%) och en slatt Sauvignon Blanc (10%). Druvorna kommer från en vingård belägen 80-100 m över havet. Druvorna pressas varsamt och får jäsa var för sig vid en låg temperatur på ståltankar. Vinet får sedan ligga kvar på jästfällningen en kortare tid innan vinet blandas och bureljeras.

Färgen går i en halmgul nyans med ljusa gul/gröna skira stråk.

Doften är frisk med en hel del grön/gula äpplen, lite päron, en del citrus, en god portion krossad sten, aningens tropisk frukt och sommarblommor samt en härlig örtighet.
Även i gommen har vinet en bra friskhet. Precis som i doften finns här en del gröna äpplen, lite päron och en del citrus.  Inslaget av örter är stort liksom den steniga mineraliteten. I mindre omfattning men ändå tydligt noterar vi en fin blommighet, lite ananas, aprikoser och gula plommon.
I den medellånga eftersmaken finns en försiktig ton av mandlar, mera örter, unset honung och mogen persika.

Vi tycker det här inte alltför komplicerade vinet i all sin enkelhet är riktigt gott. Perfekt matchning till vår fisk.

Betyg 4-

Minns jag rätt betalade vi runt 15 euro per flaska, då vi tidigare i höstas privatimporterade vinet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar