onsdag 16 december 2020

2009 Barolo Riserva, Elio Sandri

I lördags åt vi en av mina italienska favoriträtter. Pidmont Sauce. Receptet hittar du längst ner i blogginlägget. Ofta blir det hustrun som fixar maten härhemma, men det finns några rätter som jag ansvara för och detta är en av dom.

Det här är en maträtt som gjord för viner på druvan Nebbiolo. Den här kvällen valde jag ett vin som jag ett flertal gånger varit och tafsat på, men avstått. Det var under 2016 som jag smakade de första vinerna från Elio Sandri. Det var importören Bristly Wine som sålde en låda med några av deras viner. Och jag föll pladask. Dolcetton var magisk bra. Mina tankar om den läser du här.  

Producent är Cascina Disa, bakom den står idag Elio Sandri . Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha och ligger cirka 300-350 m ö h. Han arbetar med betongtankar och ståltankar för jäsning, en naturlig jäsningsprocess, stora botti (av slavonsk ek) på 20-40 hl för lagring  Ute på fälten är bekämpningsmedel bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo (Riserva).

Nebbiolo-druvorna till det här vinet kommer från de äldsta vinstockarna, vilket betyder att dom planterades 1937. Vinifieringen sker på ståltankar med en lång maceration, naturlig jäst och en jäsningsprocess som tar drygt tre veckor. Vinet får sedan vila upp sig runt sex år på stora botti av slavonsk ek.

Färgen går i en tegelröd nyans. Helt transparent.

I doften hittar vi till en början lite läder, svart te, jord och tobak, men snart tar bären överhand. Det är övervägande röda bär, men vi tycker oss skönja något litet instick av mörkare bär. Nypon, aningens tjära, en del rosor och en tydlig ton av krossad sten förgyller doftintrycken.

I gommen får vi ett slankt vin med en härlig friskhet. De röda bären läs röda vinbär, mörka skogshallon, ljusa körsbär dominerar, men här finns också i små delikata och välavvägda portioner nypon, rosor, lite kryddor och aningens mandlar. Härlig syra och tanniner som med åldern slipat av kanterna så att smånafsandet i munhålan upplevs som en njutning. Eftersmaken är ganska så lång och kompletteras den härliga bärfrukten med mentol, någon försiktig ton av sötlakrits och återkommande rosor, örter, steniga mineraler och nypon.
Ungdomen har det lämnat bakom sig. Kanske någon liten begynnande mognadston, men det här vinet kommer att leverera stora vinupplevelser under lång tid. Du som har någon flaska behöver inte ha bråttom med korkdragningen.
Ett fantastiskt vin i ett underbart drickfönster just nu. Hustrun och jag är alldeles tagna. Det här är helt enkelt "görgott".
Betyg 5-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar