söndag 6 december 2020

2016 Di Fatto Monferrato Rosso från Trinchero

Dessa kulna och gråtrista dagar, som vi haft ett överflöd av i november och december här på Västkusten, behöver ibland förgyllas med att göra vardagen lite festligare. Det fick bli en hemstånkad korv och rotsaksstomp och en flaska rött vardagsvin, som fick lyfta den här dagen.

Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Vi befinner oss i Monferrato i Piemonte.  Vinet är gjort på en blandning av Albarossa, Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto. Proportionerna har jag inte lyckats få fram. Genomsnittsåldern på vinstockarna ligger runt 40 år. Druvorna vinifieras var för sig i ståltankar. Efter jäsningen blandas vinet och får sedan ligga på 225 hl stora ekfat.

Jag har tidigare druckit och bloggat om årgångarna 2010, 2012 och 2015, så vill du veta mina tankar om dessa årgångar är det bara att klicka på respektive årtal.

Vårt korta omdöme blir:
Ett gott och trevligt vin. Rätt så okomplicerat. Massor av charm. Fyllt av värme och mörk frukt.

Färgen går i en mörk rubinröd ton med några violetta stråk.

Doften börjar med jord och läder innan de mörka bären tar över, men det finns också lite instick av något rödare bär. Örter, lite kryddor, aningens olivspad, diskreta kaffetoner, choklad och unset vanilj kan vi också notera.

I munnen känns vinet mjukt och runt, men med en trevlig syra och en god portion mjuka och behagfulla tanniner.
Vid den första lilla klunken kan vi omedelbart bocka av de mörka bären: körsbär, björnbär, svarta vinbär och plommon, men det finns också ett litet inspel av röda bär typ tranbär. Örter och kryddor ger tillsammans med rosor, kakao, svart te och svarta oliver vinet en angenäm komplexitet. Eftersmaken är medellång med tydliga spår av fathanteringen: kaffe, choklad, lakrits och vanilj. Detta är inget som stör oss.

Betyg 3++

Ett riktigt hyfsat vardagsvin som faktiskt sprider både glädje och värme. Gott är det också. Priset på SB är 159 kr, vilket måste anses som ett riktigt hyfsat pris för ett vin med den här kvaliteten.

Enligt SB:s hemsida finns det ströflaskor kvar i 41 butiker.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar