lördag 26 december 2020

2013 Blanc de Blancs Grand Cru, Extra Brut Franck Bonville

En av dagarna före jul firade vi att dottern var klar med sin frivilliga karantän på en vecka i vårt gästrum i ladan. Hon bor i Bryssel och via flyg till Köpenhamn och tåg till Varberg hade hon tagit sig till föräldrahemmet strax söder om Kungsbacka. Och då måste det firas med skaldjur och Champagne.

Franck Bonville är en relativt ny bekantskap för oss. Jag tror det var någon gång under 2018, som jag smakade en champagne av den producenten och vi gillade vad vi drack. Det var årgång 2012 och det blev ett par flaskor. Mina tankar om den årgången kan du läsa här
Det kom också en special variant gjord endast på chardonnaydruvor som vuxit på några vinfält i Mesnil. Den fick namnet Pur Mesnil och var snäppet bättre, vilket du kan läsa om här.

Nu till den senaste årgången som är 2013. Den finns på "Bolaget" och kostar 494 kr. 2013 är en årgång som från början hamnade i skuggan av 2012, men jag läser mer och mer positiva omdömen den årgång 2013. Dags för oss själva att bilda oss en uppfattning.

Franck Bonville har sin huvudsakliga verksamhet runt byn Avize. Dom äger 77 vingårdslotter i Grand Cru-byarna Avize (15 ha), Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Enligt deras hemsida gör dom fem olika cuvéer på uteslutande Chardonnay samt en roséchampagne som innehåller 12% Pinot Noir från ett vinfält i Ambonnay.
Det hela tog sin början då 1900-talet var ungt. Alfred Bonville började köpa upp mark som han bedömde som lovande. Tillsammans med sonen Franck köpte dom 1937 den gården i Avize som blivit deras centrum. På 1970-talet blev det Francks son Gilles som förde firman framåt. Nu är det fjärde generationen vinmakare som genom Olivier Bonville bär huvudansvaret.

Den här champagnen är gjord på enbart druvan Chardonnay, som 
vuxit på 40 år gamla vinstockar på deras vinfält i Avize. Den har fått ligga dryga sex år på sin jästfällning innan den degorgerades i juli 2020 med en dosage på 2,5 g/liter. En extra Brut med andra ord.
Färgen går i en ljusgul nyans med några gröna stråk.
I doften hittar vi gröna äpplen, lite citrus och en rejäl dos steniga mineraler. De senare för våra tankar till nygrusad väg en varm sommardag. i mindre omfattning, men ändå tydligt noterar vi några gula stenfrukter, utan att närmare kunna precisera dom.

Smaken är mycket frisk och den här champagnen känns väldigt ung. Det vilar en slags renhet över smakerna. Det första vi tar till oss är de gröna äpplena, citrusen och den steniga mineraliteten. Vi noterar även lite persika, gula plommon och någon aprikos. Syran känns rejäl utan att bli alltför påstridig. I allt detta känns den fina moussen och en viss krämighet. Eftersmaken är något längre än medel och här går äpplena mer åt det gula hållet, Det tillkommer lite skolkrita, aningens sälta, något gråpäron och lite grapefrukt.

Visst är den redigt god redan nu, men den kommer absolut att utvecklas de närmaste åren, så att smaker djupnar och komplexiteten ökar.
Betyg 4+
På SB är priset 494 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar