torsdag 10 december 2020

Amarone 2011. Del 25. Amarone Classico Riserva från Bussola

Nu återstår det endast tre flaskor i det här årets stora bloggprojekt om Amarone och årgången 2011. Till förra veckans CL-matcher var det Bussolas Riserva  som vi tittade lite närmare på. Bussola har ända sedan mitt intresse för Amarone vaknade i början på 2000-talet tillhört mina absoluta favoriter. Så klart finns dom med på den Tio-i-topplista, som jag upprättade 2016. En revidering kommer att göras i slutet på detta år, men Bussolas plats är given.

Bussola är för mig också förknippad med en magisk afton i Stockholm, där Toni Zalbo hade ställt till med en Bussola-afton. Vi som var där glömmer aldrig den kvällen. Jag skrev om den här.

Vi har tidigare i år testat följande amarone:


Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala. Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på
.

I utkanten av den lilla byn San Peretto någon mil från Negrar i Classico-området håller producenten Tommaso Bussola till. På den 21 ha stora egendomen producerar dom tio olika viner bl a en vanlig Classico, Superiore, Superiore Ripasso, ett IGT vin L´errante, tre Amarone och Recioto. Det hela tog sin början på 1970-talet då Tommaso började arbeta med sin farbror Giuseppe. Idag är både hustrun och de båda sönerna involverade i familjeföretaget.
På importören Vino Conoscenzas hemsida kan du läsa lite mer.

Druvmixen är Corvina (45%), Corvinone (35%) och Rondinella (25%), som vuxit på vinfälten "Casalin", "Vigneto Alto" och " La Tenda". Vinstockarna har en ålder på 50-55 år. Direkt efter skörd läggs druvorna för att torkas i cirka fyra månader. I mitten av januari pressas de torkade druvorna och jäsningsproceduren drar igång som varar runt 60 dagar. Vinet får sedan mogna i 48 månader på 500 liter stora ekfat. De tio bästa ekfaten väljs ut och blandas i ett 50 hl stort ekfat, där vinet får vila i ytterligare 24 månader. Det är först därefter som vinet buteljeras, där det slutligen får vila i 18 månader innan det är moget för marknaden.

Vi dricker vinet under två kvällar. Inför den första kvällen häller vi upp nästan halva flaskan i två glas av modellen Orrefors Difference Primeur. Vi får då runt 17-18 cl var som vi ska njuta av till kvällens CL-matcher. Vi låter några hårdostar (Parmesan, Västerhavsost) samt några skivor tryffelsalami och parmaskinka utgöra sällskap.

Vinet har fått drygt två timmar i glaset, då vi börjar njuta av det och det bjuder upp direkt till en stor doft- och smakupplevelse. Det ska sägas med en gång att detta är ett magiskt vin. Alldeles otroligt gott och med en kraft och intensitet i doft och smak som är enastående samtidigt som det har en mycket stor elegans. Årgång 2011 håller överlag en väldigt hög klass och Bussolas Amarone Riserva är en av de absolut bästa.

Doften är stor och intensiv med en massiv fruktmatta som bas, där vi känner körsbär, plommon, skogsbär och en del torkad frukt. Här finns i mindre portioner örter, kryddor, kakao, kokos, mandlar, aningens svart te, unset vanilj och torkade rosor. Mycket komplex doft. Detta är ett riktigt sniffarvin.

Av ovanstående förstår ni att det är en doft vi formligen älskar och ändå tar vinet ytterligare steg mot Amaronetoppen, då vi tar den första klunken. Vi blir helt hänförda av det vi känner i gommen. Det är ju en sådan här smakupplevelse vi drömmer om, då vi tänker Amarone. 
Det startar med en stor och delikat mörk frukt, där vi särskilt noterar de söta, mörka körsbären, de solmogna björnbären och de blåa plommonen. En samling torkade örter spetsar till intrycken. I mellanpartiet hittar vi en del torkad frukt: fikon, dadlar, katrinplommon och aningens russin. Den fina syran och de sammetslena tanninerna bjuder på det där försiktiga motståndet som jag gillar. En lång, komplex och formidabel eftersmak försätter oss nästan i trans. Här finns mer söta, mörka körsbär, en nätt liten kryddighet och torkad frukt som nu får sällskap av riktigt mörk kvalitetschoklad, någon droppe espresso och körsbärskärnor. Visst är det mycket smaker, men så elegant förpackade att de kommer lite stötvis.
På etiketten står det alkohol 17%. Ofattbart. Vi noterar inte överhuvudtaget alkoholen, så omfamnad av frukten är den.
Den kan nog utvecklas lite till och den här höga nivån håller den säkert i ett decennium.
Betyg 5
På SB kostar den 1 125 kr. Väldigt mycket pengar för en flaska vin, men det är en mycket stor vinupplevelse som väntar. Mitt förslag är att slå sig ihop 4-6 personer och dela på en flaska. Det blir 200-250 kr per person. Välj sedan ett lämpligt tillfälle att njuta av en fantastisk Amarone.


Avslutningsvis en indelning av var vinet befinner sig enligt min högst subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Amarone Riserva, Campo Inferi, Campo Leon, Monte Santoccio, Pergole Vece (Le Salette), Stefano Accordini Acinatico, Tenute Falezza

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Allegrini, Bussola, Casa dei Bepi, Corteforte, Checco Damoli, Costasera (Masi), Costasera Riserva (Masi) Il Fornetto, Le Ragose, Musella, Amarone Raimondi,  Roccolo Grassi, Speri, Vaio (Masi), Zenato, Zymé 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar