lördag 12 december 2020

2010 Colombis

Det vankades lammrostbiff med ugnsbakade amandinklyftor i lördags. Till lamm är min favoritdryck Chateauneuf-du-Pape. På vinforumet finewine.se hade jag läst någon recension om kvällens vin. Det var ett litet blandat omdöme, så bäst att själv utröna hur mina egna tankar går.

Apotekaren Fernand Serre köpte 1920 den här egendomen  som omfattar 80 ha någon mil norr om Avignon. Han skapade där Domaine Saint Prefert. Det är sedan 2003 Isabel Ferrando som styr verksamheten.
Idag görs det två vita och fyra röda viner. Man odlar 13 olika druvor. Grenache står för 70%, Mourvèdre för 15% och resterande femton procent fördelas således på elva olika druvsorter.

Colombis görs på druvan Grenache till 100%. Vinstockarna är över 60 år. Vinet får efter vinifieringsprocessen ligga till sig i 18 månader på ekfat som använts tre gånger tidigare.

Färgen går i en klar mörkröd nyans.

Doften är rätt så stor med en blandning av röda och lite mörkare bär. Här finns et tydligt inslag av provencalska örter. Lite mindre men ändå tydligt noterar vi kakao, lakrits, kaffe, pinjeträd och aningens enbär. En trevlig och tilltalande doft. Och visst triggar den igång vårt intresse för att smaka på vinet.


Mycket från doften kommer tillbaks i gommen då vi smakar på vinet. Det har fortfarande kvar en viss ungdomlighet, så inga direkta mognadstoner känner vi.

Det startar med en ungdomlig bärsamling, där vi särskilt noterar hallon, jordgubbar och lite mörkare körsbär. De provencalska örterna med lavendel, rosmarin och dragon som fanbärare tar för sig en del. En finstämd ton av vitpeppar finns där också. Vi noterar en trevlig syra, som skänker vinet en bra friskhet. Tanninerna finns där. Visst är dom tydliga och visst smånafsar dom i munhålan, men riktigt närgångna blir dom inte utan nöjer sig med att bjuda på ett rejält motstånd. Eftersmaken är lång. Riktigt lång. Vi kan känna lakrits, mera örter, lite viol och så klart en viss nedtonad frukt.

Vi har en slatt sparad till den påföljande kvällen. Här upplever vi att frukten slagit till en rejäl reträtt. Istället är det örter med en dragning åt medicinalörter och rejält med sötlakrits som tagit överhand.

Första kvällen är det riktigt bra. Precis som vi vill ha en Ch9dP. Kväll två är det en klar besvikelse. Betyget sätter vi hur vi upplevde vinet den första kvällen

Betyg 5-

Vi betalade 439 kr på SB en gång i tiden för vår flaska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar