fredag 18 december 2020

2018 Sotamà IGT Alpi Retiche, Rivetti & Lauro

Valtellinadalen i Lombardiet ligger som en sista utpost mot Schweiz. Den 45 km långa Valtellinadalen sträcker sig i en öst-/västlig riktning. Så klart odlas det vin här. Det har gjorts så sedan antikens dagar. Odlingarna ligger på de branta sluttningarna längs med floden Adda. Det är övervägande Chiavennasca (en speciell klon av Nebbiolo) som odlas. Valtellina är indelat i fem subzoner: Sassela, Grumello, Inferno, Valgella och Maroggia. 

Det finns ett par olika indelningar av viner som produceras i Valtellina. Den övergripande beteckningen är Rosso di Valtellina, som i sin tur har några undergrupper. Den kanske mest kända vintypen är Valtellina Superiore, som fick DOCG-status 1998. Här finns krav på odlingslägen, skördeuttag, minst 90% Chiavennasca, 24 månaders lagring varav 12 månader på ekfat mm.
En annan känd vintyp är Sforzato som fick DOCG-status 2003 och görs på torkade Chiavennascadruvor. Valtellinas svar på Amarone.
Alpi Retiche IGT är en beteckning som används på viner där producenten vill göra viner på sitt egna sätt utan att vara bunden av dom regler som gäller för Valtellina DOC.
Producent till det här vinet är Rivetti & Lauro. Det startades av Alberto Rivetti och Dina Lauro som båda hade en dröm och ambition att göra viner på sitt sätt. Valtellinas historia utgör basen som kompletterats med nya arbetsmetoder och druvval, där hållbarhet, biologisk mångfald, inslag av organisk och biodynamiska tankar och omtanke om naturen ska återspegla sig i vinet. Dom äger vinfält i Sassela, Inferno, Valgella och Tirano. Vinkällare, butik och provningsrum ligger i Torelli´s Palace i den gamla stadskärnan i Tirano, som är belägen i den östliga delen av Valtellina, där floden Adda gå i en nordlig riktning.
I deras portfölj hittar vi sju olika viner varav tre är klassade som Valtellina Superiore, ett vitt vin som är gjort på den udda druvmixen Nebbiolo och Sauvignon Blanc, två viner där Nebbiolo utgör 90% och Merlot resp Shiraz 10% samt en Sforzato (torkade nebbiolodruvor).
På SB finns sedan några veckor två av vinerna tillgängliga nämligen Sotamà och Sforzato. Jag har införskaffat båda. Häromveckan drack jag Sotamà. Sforzato får anstå till någon av julens mellandagar. 

Sotamà är gjort på Nebbiolo (Chiavennasca) till 90% och en slatt Shiraz (10%). Druvorna kommer från vinfälten Sassella Lavizzari och Valtellina Superiore Triacchina. Jordmånen i dessa båda vinfält är sand och lera. Druvorna skördas för hand. Noggrann selektering av druvor och avstjälkning. Vinifieringen äger rum i små rostfria ståltankar. Vinet får sedan mogna i tolv månader på begagnade barriquer av fransk ek. 

Jag tror aldrig jag druckit något vin med den blandningen, så visst är nyfikenheten väldigt stor.
Färgen går i en klar och rubinröd ton. Kanske något mörkare än vad jag upplevt andra viner från Valtellina. Månne är det inslaget av Shiraz (Syrah) som slår igenom.

I den friska doften är det främst röda bär vi noterar, men här finns också lite örter, aningens vitpeppar och lite vanilj. Inte så kraftfull, men ändå tydlig. 
I gommen är det hyfsat slankt och med en trevlig friskhet. De röda bären med hallon, körsbär, jordgubbar, tranbär och något lingon dominerar smaken, men här finns också lite örter, finfina mineraler av stenig karaktär, något nypon, en liten finstämd ton av peppar, aningens aningens råbiff och unset vanilj. Syran är både trevlig och angenäm. Tanninerna är på plats och nafsar runt i munhålan på ett behagfullt sätt. Eftersmaken är medellång med återkommande bär, svartpeppar och aningens torkade rosor.

Det här är ett vin som ska drickas ungt och jag tycker det är redo för omedelbar konsumtion. Säkerligen håller det den här nivån i ytterligare ett par år.
Det är ett hyfsat lättdrucket vin. Något stort vin lär det inte bli, men här finns både charm och karaktär i stora mängder. Det gör sig synnerligen väl till vår svenska husmanskost. Friskheten och klunkbarheten gör att det funkar utmärkt även ljumna sommarkvällar, så mitt råd blir att spara någon flaska till nästa sommar.
Betyg 4-
Priset på "Bolaget" är 255 kr. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar