lördag 5 december 2020

2018 Finiere från La Chimera

 Den gråa november har övergått i en lika grå och trist december. Visserligen lyser adventsljusen upp det hela, men någon plusgrad och snålblåst skapar inte precis någon julstämning. Pandemin fortsätter att hålla ett järngrepp om oss. Inga vinprovningar, julbord eller middagar utan i stället social distansering. Vi kämpar på och försöker hålla ut. Det djärvaste vi vågar oss på är att utomhus, vid den tända elden, ha lite glöggparty med fyra goda vänner som lever som vi själva gör. Såklart råder det minst två meters avstånd emellan oss.

Annat var det för ett år sedan. Vi besökte Köpenhamn och då blir det alltid ett besök hos Fabio och Mie på den suveränt trevliga mat och vinbutiken Cibi E Vini. Vi träffade då den mycket sympatiske vinmakaren Stefano Turbil från La Chimera. Du kan läsa om det mötet här. Så klart köpte vi med oss ett par flaskor.

La Chimera är en liten vinproducent belägen i Valsusa-Chiomonte i den nordvästra delen av Piemonte inte så lång från den franska gränsen. Här startade Stefano sin verksamhet 2005 genom att hyra någon hektar vinfält och producera ett rött och ett vitt vin. Nu, 14 år senare, äger han drygt 3 ha och producerar runt 10 000 flaskor med ambitionen att inom några år kunna tillverka 15000-18000 flaskor. Vinfälten ligger på branta sluttningar och kräver mycket manuellt arbete. Odlingsmetoderna är organisk/biologiska och just nu befinner han sig i en certifieringsfas. 

Ett av dom vinerna som fick följa med oss hem var just det här vinet.
Finiere är ett vin som är gjort uteslutande på den röda druvan Avanà. Druvorna kommer från ett vinfält med samma namn som vinet beläget runt 750 m över havet. Druvorna avstjälkas. Pressas tämligen omgående och genomgår en maceration på 7-10 dagar. Spontanjäsning på ståltankar, där vinet får ligga kvar i cirka sex månader innan det buteljeras. Ingen tillsats av svavel.
Färgen går i en ljus rubinröd ton.

Ett vin som för mina tankar till en bättre Beaujolais.
I den friska doften hittar vi en hel drös röda bär, några örter, sand och grus, lite rosor och aningens nötter.

Ett rätt så slankt vin med en härlig friskhet och i en lättsam framtoning. I smaken återkommer de röda bären från doften i form av jordgubbar, hallon, tranbär och något lingon. En försiktig liten örtighet noteras liksom den steniga mineraliteten. I eftersmaken finns det mera röda bär, rosor och aningens mandlar. Här finns en stor och vänlig syra. Tanninerna finns där och smånafsar i munhålan på ett förtjänstfullt sätt.

Ett riktigt gott och trevligt vin, som gjorde sig utmärkt till våra pannbiffar på vildsvinsfärs.
Betyg 4-

Vi betalade 135 DKK för ett år sedan. Just nu finns vinet inte på "Bolaget", men dyker det upp så är det absolut köpvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar