tisdag 1 december 2020

Amarone 2011. Del 24. Pergole Vece från Le Salette.

Dags för del nummer 24 i det här årets stora vinprojekt. Det har nu blivit dags för Le Salettes  Pergole Vece. Den här amaronen upptäckte jag 2016, då jag höll på med projektet Henrik Ungerths 52 amaronefavoriter. Det var då en helt ny bekantskap och den tog mig verkligen med storm. Det ska bli spännande att se vad som hänt på de fyra åren som gått.

Vi har tidigare i år testat följande amarone:


Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala. Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på
.

Le Salette har en lång historia i Valpolicella. Den nuvarande ägaren/vinmakaren Franco Scamperle är fjärde generationen. Han övertog familjegården i början på 1980-talet. Du hittar den i centrala Fumane. Idag äger man runt 20 ha vinmarker spridda lite här och där i Valpolicella Classico bl a Conca d´Oro i Sant´Ambrogio, Monte Masua i San Floriano och runt Fumane Cà Carnocchio, I Progni och Cà Melchiori.
I deras portfölj ingår en Valpolicella Calssico, en Ripasso, tre amarone och där Pergole Vece är deras prestigeamarone, två recioto, en passito bianco, ett rosévin på 100% Molinara samt IGT-vinet Ca´Carnocchio.

Pergole Vece är alltså deras prestigeamarone och görs endast de år druvorna håller högsta kvalitet. Den är gjord på 80% Corvina och Corvinone samt 20% Rondinella och Oseleta. Druvorna kommer från deras äldsta vinfält
Druvorna får torka i knappt sex månader. Vinet får ligga på barriquer i 36 månader och slutligen åtta månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Vi drack den under två kvällar till veckans CL-fotboll.
En sanslöst bra Amarone. Jag höjde den till skyarna 2016. Och visst har den utvecklats något ytterligare. Smakerna har djupnat något och därmed blir det en ny hyllning.
Den höga halten alkohol (16,5%) märks inte det minsta i vare sig doft eller smak. Den är helt integrerad med frukten och övriga dofter och smaker.

Doften är stor och mäktig med massor av mörka bär. I mindre omfattning men ändå väldigt tydligt ligger i lager på lager torkad frukt, blåa plommon, örter och kryddor. I lite tunnare skikt kakao, kaffe och aningens vanilj. En helt ljuvlig doft, som bara den är en egen upplevelse.

När vi smakar finns det ett bra tryck i smakerna. Visst finns här kraft, men ändå stor elegans och mjukhet.


De söta mörka körsbären och de solmogna björnbären tar kommandot, men följs strax därpå av blåa plommon och torkad frukt. Efterhand får vi en del örter och kryddor, särskilt noterbar är den tydliga tonen av svart peppar. En fin syra och sammetslena tanniner bjuder på ett försiktigt motstånd. Makalös lång eftersmak där de söta mörka körsbären och den torkade frukten nu får sällskap med en liten bitter ton av riktigt mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor.

En helt fantastisk amarone med så intensiva och kraftfulla dofter och smaker och samtidigt med den där underbara elegansen som en kvalitetsamarone kan erbjuda. Balansen och harmonin över vinet tar det till Amaronetoppen.
Betyg 5

Så klart är sådana här viner inte billiga. Jag betalade 840 kr för den här flaskan på Systembolaget vid inköpet 2016.
Idag finns inget av Le Salettes viner tillgängliga via "Bolaget". Lite förvånad är jag över detta och än mer över att inte fler upptäckt Pergole Vece.


Avslutningsvis en indelning av var vinet befinner sig enligt min högst subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Campo Leon, Monte Santoccio, Pergole Vece (Le Salette), Stefano Accordini Acinatico, Tenute Falezza

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Allegrini, Casa dei Bepi, Corteforte, Checco Damoli, Costasera (Masi), Costasera Riserva (Masi) Il Fornetto, Le Ragose, Musella, Amarone Raimondi,  Roccolo Grassi, Speri, Vaio (Masi), Zenato, Zymé 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar