Den gråa november har övergått i en lika grå och trist december. Visserligen lyser adventsljusen upp det hela, men någon plusgrad och snålblåst skapar inte precis någon julstämning. Pandemin fortsätter att hålla ett järngrepp om oss. Inga vinprovningar, julbord eller middagar utan i stället social distansering. Vi kämpar på och försöker hålla ut. Det djärvaste vi vågar oss på är att utomhus, vid den tända elden, ha lite glöggparty med fyra goda vänner som lever som vi själva gör. Såklart råder det minst två meters avstånd emellan oss.
Annat var det för ett år sedan. Vi besökte Köpenhamn och då blir det alltid ett besök hos Fabio och Mie på den suveränt trevliga mat och vinbutiken Cibi E Vini. Vi träffade då den mycket sympatiske vinmakaren Stefano Turbil från La Chimera. Du kan läsa om det mötet här. Så klart köpte vi med oss ett par flaskor.
La Chimera är en liten vinproducent belägen i Valsusa-Chiomonte i den nordvästra delen av Piemonte inte så lång från den franska gränsen. Här startade Stefano sin verksamhet 2005 genom att hyra någon hektar vinfält och producera ett rött och ett vitt vin. Nu, 14 år senare, äger han drygt 3 ha och producerar runt 10 000 flaskor med ambitionen att inom några år kunna tillverka 15000-18000 flaskor. Vinfälten ligger på branta sluttningar och kräver mycket manuellt arbete. Odlingsmetoderna är organisk/biologiska och just nu befinner han sig i en certifieringsfas.
Färgen går i en ljus rubinröd ton.
Ett rätt så slankt vin med en härlig friskhet och i en lättsam framtoning. I smaken återkommer de röda bären från doften i form av jordgubbar, hallon, tranbär och något lingon. En försiktig liten örtighet noteras liksom den steniga mineraliteten. I eftersmaken finns det mera röda bär, rosor och aningens mandlar. Här finns en stor och vänlig syra. Tanninerna finns där och smånafsar i munhålan på ett förtjänstfullt sätt.
Vi betalade 135 DKK för ett år sedan. Just nu finns vinet inte på "Bolaget", men dyker det upp så är det absolut köpvärt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar