torsdag 17 november 2022

2020 SP68 Bianco, Occhipinti

Vi är förälskade i Köpenhamn. En eller två gånger per år brukar vi försöka ta oss dit. Under pandeminåren blev det stopp, men desto större glädje när vi i somras åtet kunde ta oss till Köpenhamn.

Jag har skrivit om vårt Köpenhamnsäventyr i två blogginlägg, som du kan läsa här och här
Det blir alltid ett besök hos Cibi e Vini och så blev det även i år, som vanligt får ett gäng flaskor följa med hem. Ett av de viner som jag köper årgång efter årgång av är Arianna Occhipintis SP68. Både Rosso och Bianco.

Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. 17 ha är planterat med vinrankor och 15 ha med olivträd, mandelträd, buskar, örter och cypresser.
Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 Rosso (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt det vita vinet SP68 Bianco.

Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Certifierad som ECOCERT. Endast naturlig jäst används, ingen klarning eller filtrering och endast små mängder svavel tillsätts.
Tidigare årgångar som jag bloggat om är: 20122015201620172018 och 2019. Nu är det dags för vår första flaska från 2020.
Vinet är gjort på druvorna Albanello (40%) och Moscat d´Alessandria (60%) eller Zibibbo som det lokala namnet är. Dom har växt på 280 m höjd och stockarna är runt 15 år gamla. Naturligtvis är druvorna organiskt odlade. Naturlig jäst. 15 dagars skalkontakt. Vinet har legat sex månader på cementtankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet är ofiltrerat.

Precis som med de flesta av Ochipintis andra viner har SP68 Bianco en härlig friskhet kombinerat med  kraft och härliga smaker. 
Doften är rätt så stor och hyfsat komplex. Här finns gott om gröna äpplen, citrus, mineralblandning (krita, granithäll, aningens krut), lite örter och aningens tropiska frukter. Det finns också ett stort floralt inslag, där vi särskilt noterar fläder, jasmin och kamomill.

Mycket av doften kommer tillbaks i smaken. Vi slås av vinets härliga friskhet. Allt från första klunken till dess det är uppdrucket finns friskheten där. Gulgröna äpplen, lite päron, persika, aprikos, gula plommon, örter och kryddor utgör basen i smakpaletten. Efter en stund och framförallt i eftersmaken nås vi av ett blommigt inslag, mineraler (krossad flintasten, krita, lavasten) samt några tropiska frukter.

Visst är det riktigt gott idag, men något år i källaren kommer att lyfta och utveckla smakerna ytterligare någon nivå.
Betyg 4
Våra flaskor är inköpta hos Cibi e Vini  i Köpenhamn för 180 DKK. 
Occhipintis viner i Sverige importeras av Winetrade. Just nu verkar allt slutsålt. Det gäller att vara snabb på tangenterna då nya årgångar kommer för åtgången är stor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar