fredag 15 juli 2022

Äntligen Köpenhamn

För någon vecka sedan kom vi äntligen i väg till Köpenhamn. Hösten 2019 var senaste besöket. Pandemin har tvingat oss att stanna hemma. Vi har på senare år bott på Copenhagen Strand. Ett väldigt trevligt hotell, som för oss ligger väldigt bra till. Vi brukar ta bilen ner och ställa den på någon smågata i Christianshavn. Ett par dagar före avresan upplyste hotellet oss om att Tour de France skulle drag igång på vår hemresedag, men att avstängningen påbörjas redan då vi anländer. Istället för att ta bilen och göra ett stopp på Louisiana på vägen ner blev det tåg från Åsa C till Köpenhamn H 

Vi fick ett par fantastiskt trevliga dagar. Känna doften av kontinenten. Härliga mat- och vinupplevelser och lite Tradjazz på Höjbro Plads.

Det blev så klart ett besök hos Cibi e Vini på Torvegade på Christianshavn. Det är alltid samma nöje att snacka med Fabio och Mie. Vi fylls med så mycket positiv energi.

Den här gången fick jag begränsa mina inköp, då vi inte har bilen med oss, utan flaskorna skulle dras med en väska till Köpenhamn H och sedan på tåg-buss- tåg till Åsa. Så det hela slutade på 17 flaskor. Några Barbera från Cascina Tavijn, några favoriter från Arianna Occhipinti (SP68 Bianco,Rosso, Frappato). 

Denfösta kvällen avslutade vi på restaurangen Esmée på Kongens Nytorv.

Vi startade med ett säkert kort Pierre Peters Cuvée de Réserve, som är en Blanc de Blancs gjord på sex olika årgångar. 
Citrus, äpple, aningens bröd, någon gul stenfrukt och en trevlig mineralsamling av sten och krita. Den intresserade kan läsa om mitt möte med Rodolphe Peters för sju år sedan på Champagnebaren i Göteborg.

Vi valde som tilltugg några stora gröna oliver och vitlöksbröd

Huvudrätten blev en hummerpasta för hustrun medans jag valde en grillad marulk. Båda två riktigt goda rätter. Vi brukar göra så att vi väljer var sin rätt och sedan halvvägs byter vi med varandra. Vi var båda överens om att Marulken var kvällens vinnare. 

Vi drack till detta en Chenin Blanc från Loiredalen

2020 Anjou Noir. 
Producent är Domine Belargus beläget i hjärtat av Anjou några mil söder om Angers. Här har det odlats vin i närmare tusen år. Ivan Massonat restaurerade vingården sten för sten. Köpte till några välkända vinfält så att egendomen idag är 24 ha stor med välkända vinfält såsom "Coteau des Treilles", "Clos des Ruchères" och "The Quarts-de-Chaume". All odling sker efter biodynamiska principer. Det är bara druvan Chenin Blanc som gäller.

Precis som alla deras andra viner är detta gjort uteslutande på druvan Chenin Blanc. Alla deras andra viner kommer från "single-vinyard", men inte Anjou Noir. Här kommer vinerna från vinfält runt byn Saint-Lambert du Lattay, där jordmånen i huvudsak är svart skiffer. Det har fått vila upp sig runt ett år på en blandning av stora och små begagnade ekfat (5 ggr).

Färgen går i en intensiv gul ton.
I den fina och lite subtila doften hittar vi gula stenfrukter, en del päron, krossad flintasten samt aningens gröna äpplen, blommighet och citrus.
I munnen har det en härlig friskhet och där återkommer mycket av det vi kände i doften. Citrus, äpplen persika, plommon och päron. En trevlig samling mineraler möter oss efter en stund. Medellång eftersmak där det tillkommer  lite flora toner och en viss sälta i avslutet. Riktigt gott!
Dessvärre finns inte det här vinet på SB, vilket är synd tycker jag.


Nöjda och glad promenerade vi mot vårt hotell. Stannade till på Höjbro Plads för lite mer trad jazz.

Ved Stranden 10 en klassisk vinbar med många s k Naturviner passerade vi på vägen tillbaka till hotellet. Vi var bara tvungna att göra ett litet vintest där.
Den här glada tjejen plockade fram två viner som vi testade.

Det blev två österrikiska naturviner.
Det vita vinet var White Bessi No 3 gjort på druvan Grüner Veltiner. Det var i vår smak lite för mycket naturvin.
Det röda eller snarare rosévinet var helt lysande. Helt i vår smak.

2020 Rosé vom Opok.
Producent är Weingut Muster bakom vilka Sepp och Maria Muster står. Geografiskt befinner vi oss någon mil söder om Graz på gränsen till Slovenien.
Det här vinet är gjort på druvorna Blaufränkisch, Zweigelt och Wildbacher som vuxit på vinstockar som är dryga 30 år gamla. Avstjälkning, spontanjäsning i 18 år gamla 225-liters ekfat. Det får mogna ca 20 månader på dessa fat. Ofiltrerat och ingen klarning. Certifierade som biodynamisk odlare.

Färgen går i en lite mörkare ton än vanligt rosévin. Här finns smultron, röda vinbär, tranbär och rejäla doser steniga mineraler. Den härliga syran gör vinet på svalkande och törstsläckande. Och där i den ljumna köpenhamska natten var det helt enkelt perfekt. Det här dricker vi gärna igen.

Den första av våra dagar och kvällar har bjudit oss på precis det vi gått och längtat efter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar